Cele mai noi stiri online
Stiri

3 criterii dupa care sa-ti alegi cele mai bune anvelope

Cand vine vorba despre siguranta in trafic, anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile. Acestea se deterioreaza in timp, in functie de stilul de sofat si de conditiile in care rulezi. Alegerea unor produse de calitate nu este doar un criteriu de evitare a eventualelor contraventii, ci o investitie in siguranta ta la volan. Deoarece, piata abunda in oferte, este bine sa tii cont de cateva criterii pentru a face alegerea potrivita.

De vara, de iarna sau mixte

In tara noastra, se aplica normativele europene cu privire la obligativitatea echiparii cu anvelope speciale de sezon, atunci cand circuli pe suprafete de drum acoperite de zapada, polei sau gheata, indiferent de perioada calendaristica. Semnul distinctiv este simbolul fulgului de nea si inscriptia MS, pe flancul anvelopei. Pentru a acoperi aceasta cerere, producatorii de cauciucuri confectioneaza produse speciale pentru fiecare sezon: de vara, de iarna si mixte sau all season. Cele de vara merg cu jantele din aliaj de dimensiuni mari, sunt mai subtiri si mai rigide, pentru a oferi randament la viteze mari. La polul opus, cele de iarna sunt mai groase, mai moi si au un flanc mai mare, asadar, jantele trebuie sa fie cu diametru mai mic. Intre ele se afla pneurile mixte, suficiente pentru sezonul cald si pentru o iarna moderata in mediul urban, unde echipajele de deszapezire isi fac datoria. Unii producatori isi echipeaza, inca, din fabrica, masinile cu roti de vara pe jante de dimensiuni mari, care puncteaza la capitolul estetic, insa, pentru schimbul de iarna ofera roti diferite, ceva mai mici. Spre exemplu, daca ai solicitat sa-ti fie livrata masina noua cu cauciucuri 245 45 R18 si ai cerut si un set de roti de iarna, acestea vor fi avea dimensiuni diferite in ceea ce priveste raportul procentual al flancului si diametrul jantelor, tocmai pentru motivele enumerate mai sus.

Pret sau calitate?

Daca pretul de achizitie este un criteriu important, asigura-te ca nu renunti la criteriul calitatii si, implicit, al sigurantei la volan. Producatorii de cauciucuri se impart in trei mari categorii: premium, medii si economici sau de buget. Prima clasa este cea mai renumita, datorita unei istorii de zeci de ani cu milioane de clienti multumiti. Garantia calitatii este certificata de faptul ca producatorii auto premium si de lux echipeaza masini cu astfel de anvelope,  inca din fabrica. Pretul este ridicat, insa, si durabilitatea este mai mare, asadar nu trebuie sa le inlocuiesti prea curand. Calea de mijloc este, de cele mai multe ori, cea mai inteleapta. Anvelopele producatorilor medii sunt de buna calitate si le poti gasi la preturi competitive. Cea mai mare atentie trebuie s-o acorzi segmentului economic sau de buget. Evita, pe cat posibil, firmele de care nu ai auzit, pentru a nu fi pus in pericol la volan. Optiunea cu un minim de garantie este alegerea unui producator patronat de o firma-mama premium. Pentru a acoperi acest segment de piata, brandurile de top au achizitionat fabrici locale de anvelope, carora le imprumuta parte din tehnologiile lor. Alege una dintre ele pentru a te bucura de calitate la preturi mici.

Informatii importante pe flanc

Pe langa numele producatorului, dimensiunile si sezonul pentru care au fost create, anvelopele au inscrise pe flanc o multime de informatii utile. Una dintre acestea este data fabricatiei, intr-un format oarecum atipic. Aceasta este regasita in dreptul indicelui DOT, intr-o succesiune de trei casute de patru cifre si litere. Cea care te intereseaza este ultima, alcatuita, intotdeauna, din patru cifre, dintre care primele doua sunt numarul saptamanii, iar ultimele doua, anul fabricatiei. Apoi, este bine sa cunosti indicii de viteza si de sarcina, care nu trebuie sa depaseasca omologarile masinii tale. Pentru economie si confort, ai la dispozitie criterii de consum de carburant si zgomot produs in timpul mersului.

Cunoasterea unor detalii din piata consumabilelor auto te ajuta sa cumperi eficient. Anvelopele sunt elemente care contribuie la stabilitatea masinii tale in timpul manevrelor, indiferent de conditiile de trafic, drum sau vreme. Alege produse de calitate, pentru a ajunge in siguranta la destinatie, de fiecare data.

Related posts

Ce se poate intampla daca nu mergi la stomatolog in mod regulat pentru o curatare dentara profesionala

razvan

Alege sa iti schimbi display-ul la iPhone X sau iPhone XS la profesionisti!

ovidiu

Probleme la locul de muncă? Un avocat dreptul muncii ne poate oferi cele mai bune sfaturi!

ovidiu