Cele mai noi stiri online
Revista Presei

ADRIAN VOLINTIRU, ROMGAZ: “Centrala de la Iernut trebuie să fie funcţională la sfârşitul anului” – 28.05.2020

Centrala termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut trebuie să fie funcţională la sfârşitul lunii decembrie, în prezent lucrările fiind realizate în proporţie de 90-92%, a declarat, ieri, directorul general Romgaz, Adrian Volintiru, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Directorul general al Romgaz a spus: “Cu siguranţă trebuie ca la sfârşitul lui decembrie centrala de la Iernut să fie funcţională. Nu avem altă soluţie şi vom face toate eforturile în continuare pentru a o avea la cheie atunci. Iernut este o investiţie la cheie. (…) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat”.

În data de 26 aprilie, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro un act adiţional la contractul de achiziţie publică pentru executarea Centralei Termice Iernut, ce prevede finalizarea centralei la data de 26 decembrie 2020, potrivit raportului companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Adrian Volintiru a spus: “Din fericire am avut sprijinul şi suportul atât al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a domnului Virgil Popescu, cât şi a Guvernului, care ne-au ajutat, ne-au înţeles şi au emis o hotărâre de Guvern prin care prelungesc programul PNI până în decembrie. În acelaşi timp, ne implicăm la fel de activ în discuţiile cu consorţiul ca să aducem finanţarea la zi, chiar ne implicăm în finanţarea lor. Este implicat într-un acord tripartit şi General Electric, ceea ce pentru noi reprezintă un punct în plus şi o apreciere deosebită pentru ceea ce vrem să facem din partea partenerului american. (…) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat”.

Directorul Romgaz a subliniat că unul dintre principalele motive de întârziere a lucrărilor la centrală a fost pandemia de Covid-19 deoarece pe şantier “nu au putut fi prezenţi mai mult de 200-220 de persoane, în condiţiile în care, realist, este front de lucru pentru 700 de persoane”.

Contractul dintre Romgaz şi asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro, ce prevede realizarea proiectului “la cheie” (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune), a fost semnat în data de 31 octombrie 2016, şi prevedea finalizarea lucrărilor la 36 de luni de la data intrării sale în vigoare.

În luna ianuarie a acestui an, Romgaz şi asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro au prelungit termenul de execuţie a contractului, finalizarea lucrărilor extinzându-se la 40 de luni de la intrarea sa în vigoarea, pentru în data de 26 mai 2020, termenul de finalizare să se extindă la 47 de luni.

Anul trecut întârzierile au provenit, îndeosebi, ca urmare a unor lucrări de întărire a fundaţiei centralei precum introducerii de la 1 ianuarie 2019, prin OUG 114, a salariului de minim în construcţii, potrivit conducerii companiei.

Centrala de la Iernut, investiţie iniţială de 269 milioane de euro fără TVA, va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază sunt furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se ocupă de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Pentru următorii cinci ani, Romgaz are în vedere investiţii de circa 15,69 miliarde lei, conform Strategia de Dezvoltare/Investiţii pentru perioada 2020-2025 a companiei, ce va fi supusă aprobării acţionarilor în data de 15 iunie a acestui an.

Programul este orientat, în cea mai mare parte, către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere – stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diferenţa de bani urmând a fi folosită către diversificare – petrochimie şi producţia energie electrică, în următorii cinci ani.

Acţionarul majoritar al producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 70% din Romgaz.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,7592 lei – 22.10.2019

stirile24

LUDOVIC ORBAN: “Există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ” – 18.02.2020

stirile24

Christine Lagarde devine prima directoare a BCE – 17.09.2019

stirile24