Cele mai noi stiri online
Auto Stiri

Amenzi auto 2019 – cât plătești pentru cele mai frecvente greșeli la volan?

Șofatul este o activitate aproape esențială în viața foarte multor români, iar dorința acestora de a se bucura de confortul propriului autoturism poate fi observată și prin intermediul numărului tot mai mare de mașini de pe străzile țării. Totuși, cu cât mai multe mașini, cu atât mai mulți șoferi, predispuși la greșeli comise în mod mai mult sau mai puțin conștient la volan. Indiferent de bunele intenții ale conducătorilor auto, însă, greșeala se plătește, iar amenzile pot fi chiar foarte mari, în funcție de gravitatea faptei. Modificările legislative aduc în 2019 amenzi de valori mai ridicate față de cele de până acum, iar atenția șoferilor trebuie să fie la cote maxime, pentru a evita greșelile și consecințele lor usturătoare. 

Punctul de amendă, rămas neschimbat

Legea arată că valoarea unui punct de amendă ar trebui să reprezinte 10% din cea a salariului minim brut, iar atât în 2018, cât și în 2019, salariul minim a crescut. În mod normal, consecința firească ar fi fost ca și valorile amenzilor să crească, însă Guvernul a decis să continue aplicarea procentului la valoarea salariului brut din 2017. Valoarea acestuia era 1.450 de lei, în timp ce actuala valoare poate ajunge până la 3.000 de lei, în funcție de domeniul de activitate. Astfel, decizia Guvernului nu este neapărat una surprinzătoare, pentru că aplicarea procentului de 10% la valoarea actuală a salariului brut ar fi provocat o creștere a punctului de amendă la minimum 208 lei. Având în vedere că sancțiunea minimă ce poate fi aplicată unui șofer este de două puncte, atunci cea mai mică amendă ar fi fost în valoare de 416 lei, ceea ce poate reprezenta o sumă imensă, mai ales pentru un șofer care este plătit cu salariul minim pe economie. În prezent, cele mai mici amenzi au valoarea de 290 de lei. De altfel, există cinci clase de sancțiuni, după cum urmează: 

  • Clasa I – această primă clasă de amenzi le înglobează pe cele care au o valoare de două sau trei puncte, adică între 290 și 435 de lei
  • Clasa a II-a – în această categorie intră amenzile în valoare de 4 sau 5 puncte, adică între 580 și 725 de lei
  • Clasa a III-a – amenzile din clasa a treia pleacă de la echivalentul a șase puncte și ajung până la opt puncte. Concret, valoarea unei amenzi din această clasă pornește de la 870 și ajunge până la 1.160 de lei
  • Clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte sau, altfel spus, de la 1.305 la 2.900 de lei
  • Clasa a V-a – amenzile cele mai mari sunt cele din clasa a cincea, care pot avea valori de la 21 la 100 de puncte. În bani, amenzile variază de la 3.045 la 14.500 de lei. 

Cum se pedepsesc cele mai comune erori? 

O greșeală foarte comună comisă de șoferi este reprezentată de conducerea unei mașini fără utilizarea farurilor. Amenda este de două puncte, adică 290 de lei, însă aceasta poate fi cu ușurință evitată, dacă respecți rutina necesară de la începutului oricărei sesiuni de condus. În cazul în care nu uiți să aprinzi farurile, dar acestea pur și simplu nu funcționează, poți achiziționa becuri H7 la Autohut, la prețuri excelente. 

Tot în clasa I se încadrează și amenzile aplicate pentru lipsa centurii de siguranță, trecerea pe culoarea galbenă a semaforului, intrarea pe interzis sau nesemnalizarea schimbării direcției de mers. 

Amenzile din clasa a doua, adică cele cu valori între 580 și 725 de lei, se acordă pentru trecerea peste marcajul longitudinal continuu, blocarea intersecției, depășirea prin locuri interzise, depășirea limitei de viteză cu 21-30 km/h, ori neacordarea priorității față de pietoni. 

Una dintre cele mai populare activități pe care șoferii le desfășoară în timp ce conduc este folosirea smartphone-ului. Nimic ilegal până acum, cât timp device-ul nu era folosit pentru efectuarea de apeluri telefonice fără folosirea dispozitivelor de tip handsfree. Numai că, începând cu vara lui 2019, utilizarea smartphone-ului în timpul șofatului se pedepsește cu amendă din clasa a III-a, adică între 870 și 1.160 de lei. Tot la clasa a treia se încadrează și conducerea cu un permis auto expirat, refuzul legitimării și trecerea pe culoarea roșie a semaforului. 

Amenzile din clasa a patra se acordă pentru lipsa numerelor de înmatriculare, lipsa anvelopelor de iarnă, ori depășirea limitei de viteză cu peste 41 de km/h. 

Clasa a cincea de amenzi se aplică persoanelor juridice.

Așadar, greșeli destul de comune la volan pot fi plătite foarte scump, iar evitarea lor ar trebui să fie o prioritate pentru orice șofer. 

Related posts

E30 Made in Turkey

stirile24

Cum să îți alegi specializarea în avocatură?

ovidiu

Porti batante!

stirile24