Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Aramco obţine o sumă de 29,4 miliarde dolari în urma listării – 12.01.2020

Aramco a anunţat, duminică, că a obţinut, în urma Ofertei Publice Iniţiale (IPO), o sumă record de 29,4 miliarde dolari, după ce gigantul petrolier din Arabia Saudită a folosit opţiunea “greenshoe” (modalitate prin care o companie poate majora numărul de acţiuni vândute în IPO – n.r.), transmit Reuters şi AP.

Potrivit sursei citate, vânzarea a încă 450 de milioane de acţiuni a avut loc în timpul procesului de listare, a precizat compania al cărei acţionar majoritar este statul. Prin folosirea opţiunii “greenshoe”, Aramco a vândut în total 1,7% din acţiunile sale.

Iniţial, Aramco anunţase că a reuşit să strângă 25,6 miliarde de dolari cu prilejul ofertei sale publice iniţială (IPO) din decembrie, care a devenit cea mai mare operaţiune de acest fel derulată vreodată în lume. Precedentul record în materie de IPO a fost stabilit de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, care în anul 2014 a strâns 25 miliarde dolari.

Duminică, acţiunile companiei saudite au scăzut la aproximativ 9,25 dolari, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi SUA, care au afectat încrederea investitorilor din zona Golfului Persic.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru din 2019 a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară din 2018, ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

TRANZACŢIE PE PIAŢA ALUMINIULUI Fuziunea Novelis-Aleris, aprobată condiţionat – 11.03.2020

stirile24

Teraplast intră în indicele BET, care ajunge pentru prima dată la 17 companii – 23.03.2020

stirile24

ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ: Acţiunile Romgaz au fost cele mai lichide titluri pe Bursa de la Bucureşti – 03.11.2019

stirile24