Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Atac la WhatsApp, vizaţi înalţi oficiali – 04.11.2019

Nici cel mai sigur mijloc de a trimite mesaje nu mai este atât de sigur. În ultimele săptămâni au apărut mai multe informaţii legate de vulnerabilitatea WhatsApp în faţa unor atacuri. WhatsApp a fost atacată cibernetic în acest an pentru spionarea unor înalţi oficiali guvernamentali din state aliate ale SUA, potrivit unor persoane apropiate unei inves-tigaţii a companiei de mesagerie.

Sursele au spus că o parte “semnificativă” a victimelor sunt oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt, din cel puţin 20 de ţări de pe cinci continente. Atacarea cibernetică a smartphone-urilor aparţinând unui grup mai mare de oficiali guvernamentali decât s-a anunţat iniţial sugerează că această acţiune ar putea avea consecinţe politice şi diplomatice extinse. Aşa cum am relatat, WhatsApp a dat în judecată compania israeliană dezvoltatoare de softuri pentru hack-ing NSO Group.

WhatsApp, divizie a Facebook, acuză că NSO Group a construit şi vândut o platformă de haking care a exploatat o lacună software a serverelor deţinute de WhatsApp, pentru a-şi ajuta clienţii că atace cibernetic telefoanele a cel puţin 1.400 de utilizatori. În timp ce nu este clar cine a folosit softul pentru a ataca telefoanele oficialilor, NSO afirmă că vinde softul pentru spionaj numai clienţilor guvernamentali. O parte dintre victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan şi India, au declarat persoane apropiate investigaţiei.

Dezvăluirea a avut loc în timp ce peste 12 jurnalişti indieni şi activişti ai drepturilor omului au declarat joi că au fost şi ei ţinta spionajului, informează news.ro. NSO a negat orice ilegalitate, afirmând că produsele sale au rolul doar de a ajuta guvernele să prindă terorişti şi infractori. În ultimii câţiva ani, cercetători în domeniul securităţii cibernetice au aflat că produsele NSO sunt folosire împotriva unei game largi de ţinte, inclusiv a protestatarilor din ţări cu conduceri autoritare.

Un grup de cercetări independent numit CitizenLab, care colaborează cu WhatsApp, a anunţat că cel puţin 100 de victime sunt jurnalişti şi dizidenţi, nu infractori. WhatsApp a anunţat că a trimis notificări utilizatorilor afectaţi. Înainte de a anunţat victimele, WhatsApp a comparat lista cu persoanele ţintite cu solicitările autorităţilor pentru informaţii legate de investiţiile penale, cum ar fi cazuri de terorism sau exploatarea copiilor. Dar compania nu a găsit vreo suprapunere, a spus o persoană apropiată situaţiei. Guvernele pot face solicitări de informaţii la WhatsApp, prin intermediul unui portal online creat de companie.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Indicii BVB au închis în teritoriu negativ – 06.01.2020

stirile24

Mircea Diaconu susţine că electoratul începe să înţeleagă rostul preşedintelui – 27.09.2019

stirile24

Peste 150.000 de persoane fizice şi aproximativ 10.000 de companii au solicitat amânarea plăţii ratelor la credite – 10.04.2020

stirile24