Cele mai noi stiri online
Revista Presei

BRAT: Starea de urgenţă a înjumătăţit veniturile presei scrise – 24.03.2020

Măsurile luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii pandemiei Covid-19 au afectat şi mass-media, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Biroul Român de Audit Transmedia decidenţilor politici de la Bucureşti.

Conform documentului citat, măsurile luate în stare de urgenţă de Guvern şi ordonanţelor militare emise de Ministerul Afacerilor Interne au cauzat în mass-media scăderea cu peste 50% a veniturilor realizate din publicitate, reducerea cu peste 90% a veniturilor realizate de presa scrisă din vânzarea şi distribuţia la chioşcurile de ziare, reducerea drastică a tirajelor publicaţiilor, sistarea apariţiei ediţiilor tipărite.

Creatorii de conţinut scris, companiile ce furnizează ştiri online şi cei din presa tipărită nu au surse de venit care să nu fie afectate semnificativ de criza generată de instituirea stării de urgenţă. Fără sprijinul imediat al autorităţilor, o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu îşi vor înceta activitatea, punând, astfel, în pericol informarea obiectivă şi corectă a publicului.

Dragoş Stanca, preşedintele BRAT susţine: “”Ştirile, informaţiile corecte şi obiective sunt în această perioadă la fel de importante precum utilităţile de bază. Chiar dacă consumul de ştiri a crescut exponenţial în ultimele zile, producătorii de conţinut de calitate, în special presa scrisă şi site-urile care nu promovează fake news sau titluri înşelătoare, înregistrează venituri mult mai mici din publicitate, multe companii mari sistând complet comunicarea comercială. Cred că nimeni nu îşi doreşte ca populaţia să se informeze doar din reţelele de socializare ori din surse incerte, ce nu practică un jurnalism ghidat de principii etice, ci care doar încearcă să adune trafic cu orice preţ pentru a încasa bani din publicitatea automatizată, promovată de platformele globale. Am încredere că Guvernul va ajuta instituţiile de presă legitime şi va susţine jurnalismul de calitate, având la îndemână mai multe forme: derularea unor campanii de comunicare legitime prin intermediul site-urilor şi publicaţiilor care respectă standardele de calitate, aplicarea de măsuri economice specifice, ajutor de stat, scutiri temporare de la plata unor taxe şi impozite etc.”.

În documentul citat se arată că internetul este sursa de informaţie principală pentru 70% din populaţia activă, procentul depăşind 75% pentru populaţia sub 35 de ani. 35% din populaţia României utilizează ca sursă principală de informare presa scrisa, fenomen prezent în proporţie mai mare la populaţia de peste 65 ani.

Din analizarea datelor din ultimele săptămâni, cei de la BRAT reţin că a crescut interesul publicului pentru ştirile online, pentru site-uri-le presei scrise, interes care depăşeşte cel de la alegerile europarlamentare sau prezidenţiale, evenimente sportive, catastrofe naturale, etc..

Conform BRAT, începând cu 9 martie 2020, ştirile online au înregistrat valori duble de trafic, iar consumul general de informaţii publicate pe site-uri a crescut cu 54%.

În acest context complex, menţinerea funcţională a instituţiilor de presă ce furnizează ştiri corecte este esenţială, atât pentru publicul larg, cât si pentru autorităţi.

Drept urmare, BRAT a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere care cuprinde măsuri pentru limitarea efectelor negative ale instituirii Stării de Urgenţă şi pandemiei COVID19 asupra instituţiilor de presă. Solicitarea a fost transmisă prin semnarea, împreună cu ARCA – Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, a unui apel comun către Guvern, în care starea presei, indiferent de modul ei de a ajunge la public (online, radio, TV, publicaţii), este adusă în atenţia autorităţilor.

Aceste măsuri cuprind includerea companiilor care editează site-uri, ziare sau reviste pe lista celor ce pot beneficia de exceptări de la plata sau amânări ale plăţilor taxelor şi impozitelor, sprijin de stat, utilizarea site-urilor şi ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităţilor, includerea activităţilor realizate de editori în sprijinul informării publicului în categoria serviciilor esenţiale.

Pentru a înlătura orice suspiciune ori a nu lăsa loc de abuzuri şi pentru a nu încuraja prin acest demers tocmai finanţarea surselor îndoielnice de informare, care promovează “”fake news”, ştiri alarmiste şi neverificate, BRAT se pune la dispoziţia autorităţilor pentru a crea un set de criterii prin care se pot identifica editorii de bună-credinţă. Printre aceste criterii se pot număra existenţa unui sediu social valid, a unui administrator identificabil al societăţii, apartenenţa la o organizaţie profesională recunoscută sau aderarea la un cod etic, a unui număr minim de angajaţi cu forme legale, site-uri si publicaţii care respectă standardele globale ale industriei şi reglementările de tip GDPR, precum şi dovezi clare asupra impactului crizei COVID19 în situaţiile financiare ale societăţilor editoare (ex: un impact de minim 25% scădere în venituri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent).

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Roboți purtând tocuri înalte vor debuta într-un club de striptease din Franța, cu un număr de dans la bară – Esential

stirile24

Wall Street a închis în teritoriul pozitiv – 18.12.2019

stirile24

Traseul flăcării olimpice va fi modificat – 02.03.2020

stirile24