Cele mai noi stiri online
Revista Presei

CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI: Angela Merkel îi cere Europei să-şi apere valorile fundamentale – 09.11.2019

Cancelarul german Angela Merkel a lansat sâmbătă, cu ocazia marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un apel la apărarea valorilor fundamentale, precum democraţia şi libertatea, în contextul provocărilor în creştere pentru Europa, transmit AFP şi Reuters.

”Valorile care stau la baza Europei – libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi apărarea drepturilor omului – nu pot fi luate de-a gata şi trebuie să fie apărate mereu”, a spus Merkel într-un discurs rostit în Capela Reconcilierii din Berlin, unul dintre locurile în care sâmbătă berlinezii şi-au adus aminte de drama divizării oraşului lor de zidul care l-a separat între 1961 şi 9 noiembrie 1989.

Şefa executivului de la Berlin a adăugat că ”data de 9 noiembrie ne aminteşte că ura, rasismul şi antisemitismul trebuie să fie combătute”.

Capela Reconcilierii din capitala germană a fost ridicată pe locul unei foste biserici distruse în timpul dictaturii comuniste est-germane întrucât lăcaşul de cult se afla în zona neutră dintre cele două părţi ale Berlinului.

”Zidul Berlinului aparţine istoriei şi ne învaţă că niciun zid care exclude oamenii şi restrânge libertatea nu este atât de înalt sau lung încât să nu poată fi depăşit. Acest lucru este valabil pentru noi toţi, atât din Est, cât şi din Vest”, a subliniat Angela Merkel, ea însăşi originară din fosta Republică Democrată Germană (RDG, Germania de Est) şi care şi-a început cariera politică după căderea Zidului Berlinului.

La rândul său, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a atenţionat, într-o alocuţiune rostită la un memorial de pe Bernauer Strasse din Berlin în prezenţa omologilor săi din Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, că ”democraţia liberală este contestată şi pusă sub semnul întrebării”.

”Împreună cu prietenii noştri, ne amintim cu mare recunoştinţă evenimentele de acum 30 de ani. Fără dorinţa de libertate şi curajul polonezilor şi ungurilor, cehilor şi slovacilor, revoluţiile paşnice din Europa de Est şi reunificarea Germaniei nu ar fi fost posibile”, a afirmat Steinmeier.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

CĂTĂLIN PREDOIU: “Ar fi bine ca toate ţările UE să combată corupţia aşa cum o face România” – 26.01.2020

stirile24

CORONAVIRUS ROMÂNIA. LIVE UPDATE 27 IUNIE Numărul cazurilor de Covid confirmate, în scădere – 325 noi infectări – 27.06.2020

stirile24

Laura Codruţa Kovesi – eliberată din funcţia de procuror în cadrul DIICOT Sibiu – 30.10.2019

stirile24