Cele mai noi stiri online
Viata sanatoasa

Cele mai intalnite tipuri de pansamente

Pansamentul reprezinta materialul folosit pentru protectia unei plagi impotriva socurilor si infectiilor. Un pansament clasic este format din substante antiseptice ( apa oxigenata, alcool, cloramina, etc) si materiale care protejeaza, cum ar fi compresele din tifon sau vata hidrofila. Astazi, pe langa pansamentele clasice exista si pansamente dedicate anumitor tipuri de plagi, cum ar fi un pansament hartmann.

Care sunt cele mai uzuale tipuri de pansamente?

  1. Pansamentul uscat. Este pansamentul clasic prin care se acopera plagile uscate, care nu au secretii. Un astfel de pansament se poate fixa cu o banda adeziva si nu trebuie sa fie impregnat cu solutii pentru a fi eficient. Practic, tot ceea ce trebuie sa faca este sa tina plaga la distanta de bacterii, praf si alte potentiale pericole.
  2. Pansament umed. Este destinat diminuarii edemului inflamator si poate fi alcoolizat ( cu comprese imbibate in alcool ) sau pe baza unor paste antiflogistice ( compuse din decongestionant si antiseptic );
  3. Pansament gras. Este un pansament compus dintr-o compresa ce are baza grasa, in asa fel incat sa nu adere la plaga si sa faciliteze cicatrizarea. De regula, pansamentele grase sunt folosite pentru escare sau pentru alte probleme grave. Tifonul unui astfel de pansament este imbibat in uleiuri si contine diverse substante cu rol inflamator si antibiotic. In general sunt compuse din mai multe straturi, cel superior fiind uscat.
  4. Pansament pelicula. Este un pansament peste care sunt pulverizate substante prin intermediul unui aparat de aerosoli. Este o protectie sterila, care permite aerului sa circule si este potrivita pentru plagile in proces de cicatrizare.
  5. Pansament compresiv. Este un pansament simplu si elastic, ce se aplica asupra plagilor care sangereaza. Acesta trebuie sa se mentina pe rana aproximativ 20 de minute.

Este foarte important sa se foloseasca pansamentul potrivit atunci cand este vorba despre o rana, mai ales atunci cand rana este una serioasa. In felul acesta, vindecarea poate sa fie grabita.

De asemenea, este important ca aplicara pansamentului sa se faca corect: rana sa fie bine curatata iar pansamentul sa nu se lipeasca de ea.

Related posts

Ce trebuie să știi dacă trebuie să porți ochelari de vedere pentru prima dată

ovidiu

Cum alegem sapunul de maini perfect

marius

Evaluarea psihiatrica a copilului. Când este nevoie de ea?

razvan