Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Critica unei soluţii negândite şi nedrepte a CCR referitoare la modificările Legii dării în plată (I) – 08.11.2019

În dosarul nr. 1991A/2019, CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Legii nr. 77/2016 privind darea în plată, obiecţie formulată în bloc de grupurile parlamentare ale PNL si USR.

Soluţia, totalmente injustă, profund greşită şi aflată într-o şocantă contradicţie cu decizii anterioare ale CCR referitoare la Legea dării în plată, se bazează în totalitate pe concluziile judecătorului-raportor, Mona-Maria Pivniceru.

Chiar dacă decizia CCR este general obligatorie, soluţia având atributul unei reguli de rang constituţional, este important de văzut, măcar de dragul regulii “audiatur et altera pars”, că s-ar fi putut ajunge şi la altă concluzie, contrară celei impuse de lobby-ul bancar.

Legea dării în plată şi, în consecinţă, şi modificările aduse acesteia, privesc un număr indefinit de consumatori aflaţi în stare de supra-îndatorare şi ruină, pentru care legiuitorul român nu a găsit încă o soluţie, iar această stare de lucruri este cauzată şi de CCR, care a barat, uneori cu o inventivitate demnă de cauze mai bune1, orice încercare de legiferare în intenţia de a reduce povara datoriei consumatorilor, intenţie, de altfel, benefică şi pentru creditorii financiari, care se afundă în credite neperformante şi care covârşesc instanţele cu peste un milion de dosare de executare silită a simplilor particulari.

În plus, consider că cele de mai jos pot fi si un serios avertisment asupra unei tendinţe periculoase pentru democraţie şi pentru statul de drept care se manifestă în practica din ultimii trei ani a CCR, aceea de a se substitui legiuitorului, în toate cazurile în care legea este completată de motivaţii ale CCR (aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Legea dării în plată, o lege pervertită, pur şi simplu, prin inserţia artificială în lege a conceptului de impreviziune, nevizat de iniţiatorii legii şi de legiuitorul însuşi) şi în toate cazurile în care legea este considerată neconstituţională pentru că nu ar fi “de calitate”, nu ar fi clară sau că nu ar respecta alte legi, toate aceste motivaţii insolite fiind subsumate unui concept foarte imprecis care este evocat de art. 1 alin. 5 din Constituţie. Pe motiv că, printre altele, “respectarea legilor” este obligatorie în România, CCR a ajuns să considere că de fiecare dată când o lege nouă este în contradicţie cu legile în vigoare, legea nouă poate fi considerată, la discreţia CCR, contrară Constituţiei. De aici consecinţa că o lege nouă nu va putea fi niciodată considerată constituţională dacă nu respectă celelalte legi. O lege nouă, cu caracter special, nu va mai putea deroga de la dreptul comun, întrucât nu respectă “legile”. Or, aceasta este mama tuturor aberaţiilor interpretării juridice, întrucat legea specială este făcută să deroge de la dreptul comun, iar dreptul pozitiv trebuie să se primenească în permanenţă, pentru a putea ţine pasul cu transformările sociale şi cu faptul economic continuu.

În domeniul protecţiei consumatorilor, care este în întregime un drept derogatoriu de la dreptul civil, o asemenea concepţie lipsită de raţionalitate ar conduce la neutralizarea unei întregi ramuri de drept, ceea ce nu numai că ar cauza enorme prejudicii consumatorilor şi, indirect, comercianţilor, ci ar pune România în postura de a încălca permanent Dreptul Uniunii Europene, lucru interzis de art. 148 din Constituţie.

————————–

1Sunt utile două astfel de exemple. Aşa-zisul principiu al bicameralismului a “doborât” legea conversiei creditelor în valută la cursul istoric, pe motiv că varianta votată în Camera Deputaţilor era diferită de cea votată în Senat. Lipsa avizelor de la Consiliul Economic şi Social a trântit legile anti-cămătărie, lipsă care nu a atras atenţia niciodată în trecut CCR. De altfel, în concluziile judecătorului – raportor analizate în text, lipsa avizului CES nu este considerată essenţială.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Guvernul Australiei alocă 50 de milioane de dolari unui program de urgenţă pentru fauna afectată – 14.01.2020

stirile24

Iohannis a promulgat Legea de respingere a OUG 80/2017 – 23.10.2019

stirile24

ESTIMĂRI IIF PENTRU 2025: Datoria globală va creşte cu 70 trilioane dolari, la 325 de trilioane – 21.05.2020

stirile24