Cele mai noi stiri online
Recomandari

Cultura organizationala: cum o construiesti?

In mediul de afaceri contemporan se vorbeste tot mai des despre cultura organizationala. Este o notiune oarecum moderna, importanta atat pentru marile companii, cat si pentru intreprinderile mici. Se prezinta mai degraba ca o configuratie cu puternice elemente procesuale decat ca o structura in sensul clasic si poate este la indemana oricui. Cultura organizationala vizeaza totalitatea valorilor, ideilor si traditiilor unei companii si reprezinta un sistem prin intermediul caruia toti angajatii raman fideli notiunilor constituite. Aceasta are un impact major asupra procesului decizional, motivational si de control, fiind adevarata temelie a unei societati. Iata care sunt principiile care construiesc cultura organizationala in companiile de succes.

Creeaza o viziune

O cultura puternica inseamna stabilirea unor obiective clare pe care trebuie sa le atinga managerii si angajatii. Intelegerea valorilor, a principiilor si prioritatilor unei firme ajuta la definirea exacta a strategiei de business. Stiind pentru ce lucreaza, salariatii si superiorii lor vor putea sa fie autentici, creativi si implicati pentru a-si atinge scopurile.

Stabileste valorile organizatiei

Atunci cand vorbim de valorile unei companii ne referim exact la nucleul si esenta culturii sale organizationale. Normele, regulile, credintele, atitudinile colective sau preferintele care se impun membrilor pot proveni atat din mediul social, cat si din experienta angajatilor sau a sefilor. Promovate insa in companie si atent respectate, valorile organizatiei vor fi percepute in interiorul si exteriorul sau ca idealuri generale si standarde de inalta calitate.

Acorda atentie inovatiei

Chiar daca o companie are un istoric indelungat, cultura organizationala poate fi usor distrusa printr-un stil traditional. Multi antreprenori considera ca daca asa au facut dintotdeauna un lucru, nu poate fi loc de mai bine. Progresul tehnologic dovedeste insa ca e nevoie de inovatie si modernizare pentru ca angajatii actuali sunt crescuti si educati conform normelor moderne. De pilda, un sistem ERP ca cel de la CIEL are rolul de a perfectiona cultura unei societati si de a creste productivitatea.

Pune in practica conceptele firmei

Stabilirea valorilor nu are nici o importanta daca acestea nu sunt puse in practica de organizatie. De exemplu, daca o firma considera ca oamenii sunt cea mai valoroasa resursa, aceasta trebuie sa investeasca in adevarate talente, sa educe si sa creasca persoane capabile sa dezvolte compania. Indiferent de valorile adoptate de o organizatie, acestea trebuie sa isi gaseasca aplicabilitatea pentru a dovedi transparenta si seriozitatea firmei care s-a angajat sa fie ghidata in baza propriilor considerente.

Vizeaza oamenii si nu posturile

Unul dintre principiile de baza ale unei culturi organizationale de succes il reprezinta oamenii. O companie trebuie sa evolueze alaturi de profesionisti care ii impartasesc valorile si au capacitatea de a le pune in practica. Din acest motiv, marile intreprinderi acorda o importanta deosebita sistemului de recrutare si au reguli extrem de stricte. Multe companii nu isi doresc doar oameni talentati, ci persoane care sa fie compatibile cu cultura lor. Posturile sunt mai degraba inlocuite de roluri, organizarea interna este dinamica, organica, iar responsabilitatile sunt transformate in obiective si rezultate, toate construite in baza principiului ca posturile trebuie adaptate dupa oameni si nu invers.

Adopta o comunicare pe verticala

Discutiile directe intre manageri si coordonati au rolul de a scoate in evidenta potentialul creativ al celor din urma. Adesea, organizatiile sunt pur si simplu incapabile sa exploreze adevarata valoare creativa a unui salariat si asta din cauza ca nu sunt proiectate sa asculte. Deoarece nu exista canale de comunicare de jos in sus, multe dintre ideile de optimizare care apar la nivelurile de executie nu au nici o sansa sa se transforme in imbunatatiri substantiale. O comunicare adecvata va contribui la realizarea culturii organizationale si cresterea eficientei in cadrul companiei.

Cultura organizationala reprezinta o cale eficienta de a obtine rezultate excelente si de proiecta o companie de succes. Valorile si principiile care stau la baza unei firme contureaza un mediu ce va genera implicit performanta. Un element cheie pentru o cultura puternica il reprezinta si modul in care se spun povesti despre respectiva firma. Prin urmare, orice element care are impact asupra celorlalti trebuie explorat si prezentat in mod transparent pentru a contribui eficient la identitatea companiei.

Related posts

Ceasul ziaristului

marius

Camere de exterior

stirile24

Avantajele cumparaturilor online

marius