Cele mai noi stiri online
Lifestyle

Cum identificam semnele de depresie la adolescenti si adulti

Depresia este, in prezent, cea mai invalidanta boala la nivel mondial, peste 300 de milioane de oameni de toate varstele fiind afectati de aceasta tulburare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dar, desi semnele depresiei la adulti pot fi clare, depresia intalnita in randul adolescentilor este adesea neinteleasa.

Starea de spirit scazuta si lipsa de interes sau de placere sunt principalele doua simptome ale tulburarii depresive majore la adulti. Cu toate acestea, la adolescenti, depresia se poate prezenta ca o iritabilitate excesiva sau evitare.

Mai mult, anii adolescentei sunt marcati de schimbarea emotiilor pe masura ce adolescentii cresc si se schimba, ceea ce face dificila identificarea simptomelor depresiei.

Conform specialistilor in psihiatrie pediatrica, depresia adolescentilor este mai mult decat o simpla senzatie de tristete. De fapt, multi dintre adolescentii care se confrunta cu depresie nici macar nu se identifica drept tristi sau deprimati. In mod cert, depresia adolescentilor poarta multe masti, iar simptomele pot fluctua.

O boala care poate usor sa devina grava, depresia este o tulburare a dispozitiei ce afecteaza modul in care un adolescent gandeste, simte si actioneaza; si poate avea impact asupra performantelor scolare, a relatiilor cu membrii familiei si a relatiilor sociale.

​Depresia poate avea simptome fizice.

O buna parte dintre adolescentii care se confrunta cu depresie isi descriu boala ca fiind una cu dureri fizice, cele emotionale fiind mai putine. Ei sustin ca experimenteaza o serie de simptome care le afecteaza negativ capacitatea de a participa si de a se concentra la scoala, in relatiile lor si in viata de zi cu zi.

Plangerile psihosomatice tind sa fie simptomele initiale identificate de adolescenti. Pentru medici, poate fi dificil sa recunoasca aceste plangeri ca fiind simptome reale, deoarece multe dintre ele imita durerile normale, desi acestea cresc atunci cand pacientii sunt in situatii de stres.

Plangerile psihosomatice sunt o combinatie de vulnerabilitate fizica si factori psihologici. Stresul, anxietatea si depresia, de exemplu, pot provoca dureri de cap, dureri de stomac si alte dureri fizice. De mentionat ca si durerile cronice pot declansa simptome de anxietate sau depresie.

Daca simptomele psihosomatice sunt raportate in mod regulat pe o perioada de doua saptamani sau mai mult, este recomandata vizita la medicul de familie sau la un medic psihiatru. O durere de cap, care apare din cand in cand, este absolut normala. Insa daca aceasta apare frecvent, semnaleaza o problema de sanatate.

​Iata o lista cu principalele simptome fizice pe care le poate cauza depresia la adolescenti:

  • dureri de cap;
  • dureri de stomac;
  • pierderea poftei de mancare sau alte modificari semnificative ale obiceiurilor alimentare;
  • dureri musculare (in special rigiditatea gatului);
  • oboseala.

​Tulburarile de somn sunt frecvente la adolescentii depresivi.

Desi depresia ii poate determina pe adolescenti sa isi doreasca sa se ascunda in camerele lor toata ziua, asta nu inseamna ca ei vor dormi neaparat. Depresia adolescentilor este asociata cu tulburari de somn, inclusiv insomnie si hipersomnie.

Unii adolescenti stau trezi toata noaptea din cauza insomniei, dar dorm in timpul zilei. Altii considera ca nu pot dormi deloc, indiferent de ora din zi.

Depresia poate include si intreruperi in timpul ciclului de somn. Astfel, unii dintre adolescentii care se confrunta cu depresie pot adormi usor, insa se trezesc in timpul noptii si se chinuie sa se culce din nou.

La fel ca in cazul simptomelor fizice, este important sa cautam cauzele si solutiile tulburarilor de somn. De cele mai multe ori, din cauza programului incarcat al scolii, activitatilor extracurriculare si stresului zilnic, adolescentii se confrunta cu aceste tulburari de somn. Tulburarile de somn devin insa problematice atunci cand dureaza mai mult de cateva zile si afecteaza negativ capacitatea adolescentului de a functiona in timpul orelor de scoala si de a participa la activitatile normale.

Desigur, depresia la adolescenti vine si cu efecte cognitive si emotionale, nu doar fizice. Aceasta tulburare poate afecta atentia, concentrarea si memoria. De asemenea, poate cauza iritabilitate sau furie. Niciuna dintre aceste schimbari ale dizpozitiilor, daca apar in mod frecvent, nu trebuie neglijate si ar fi bine ca fiecare dintre adolescentii care se confrunta cu ele sa fie evaluat de un medic psihiatru.

Related posts

Terapia vampir este utila pentru sanatate

ovidiu

Pizza este sanatoasa daca stii de unde sa o alegi

ovidiu

Remedii naturiste pentru escare

razvan