Cele mai noi stiri online
Actualitate

Cum îi putem învăța pe copii despre importanța economiilor

Fiecare familie trebuie să aibă propria strategie de economisire, respectată de fiecare membru, de la mic la mare. Dacă la adulți, economiile se fac în funcție de un set propriu de valori, diferit de la categorie la categorie – mese la restaurant, excursii, shopping – cei mici pot învăța să pună bani deoparte, urmând exemplu de economisire văzut la cei mari. 

Dacă un copil observă că părinții lui sunt cumpătați în cheltuirea banilor și, mai mult decât atât, cei mari au un buget familial, pe care îl respectă cu sfințenie, este foarte posibil ca cei mici să adopte aceeași gândire față de bani, învățând să le aprecieze mult mai bine valoarea. 

“Alfabetizarea financiară trebuie să înceapă încă din primii ani de viață, pentru ca la maturitate să știe să își direcționeze și să își valorifice corect veniturile și economiile, chiar de la primul salariu. Din păcate, în clasamentele europene ocupăm ultimul loc în ceea ce privește educația financiară și acest lucru trebuie corectat prin implicarea părinților și a profesorilor; poate ar fi util ca programele școlare să conțină și ore de informare și educare privind resursele și metodele de economisire și investiții pe care le au la dispoziție”, spune Horia Gustă, Director general SAI Certinvest.

Așadar, iată 5 moduri prin care părinții îi pot învăța pe cei copii (încă de la o vârstă fragedă) ce presupune “ECONOMISIREA”: 

1.Oferă-i celui mic o pușculiță

“Alfabetizarea financiară” a celui mic trebuie să se construiască pe lucruri concrete, palpabile. Un cont fictiv de economii nu îi permite copilului să vizualizeze suma acumulată, pentru a putea vedea efectiv modul în care propriul său depozit a crescut. 

În schimb, într-o pușculiță poate aduna mărunțiș, pe care cel mic îl poate număra periodic, pentru a se obișnui cu ideea de “acumulare”. Pușculița poate fi punctul de pornire, atunci când cel mic vrea sa economisească bani, pentru a-și cumpăra singur (sau pentru a contribui cu o bună parte din bani) o bicicletă, un calculator etc

2. Arată-i un exemplu clar de economisire

Economisirea se învață prin puterea exemplului, pe care părinții trebuie să îl ofere copiilor. În procesul de “alfabetizare financiară”, practica este cel mai bun mod prin care cei mici pot învăța să fie chibzuiți. 

De acum înainte, întocmește listele de cumpărături alături de copilul tău, explică-i importanța localizării unui magazin în care se găsesc produse la prețuri avantajoase, precum și motivele pentru care ați optat să faceți cumpărăturile acolo și nu într-un loc mai scump. 

Dacă vrei să îl înveți pe cel mic să economisească, trebuie sa economisești și tu la rândul tău. În caz contrar, cel mic ar putea fi bulversat de contradicția teorie-practică pe care o exprimi. 

3. Nu irosi ceea ce deja ai 

Din exces de zel sau, pur și simplu, dintr-o poftă de moment, cumpărăm de foarte multe ori prea multă mâncare, sau lucruri de care nu avem nevoie. În cazul alimentelor, excesul de produse din frigider (față de nevoile reale ale membrilor familiei) ajunge de cele mai multe ori la coșul de gunoi. 

Această risipă recurentă poate fi percepută de copil ca fiind absolut normală, idee care s-ar opune logicii firești a ideii de “economisire”. Dacă vrei să îi oferi un exemplu celui mic, fii întotdeauna cumpătat și achiziționează (cel puțin, în cazul alimentelor) doar strictul necesar și doar cele mai convenabile produse (din punct de vedere al raportului preț:calitate)

4. Ajută-l să câștige singur bani 

Nu este indicat să îi oferi câte o mică recompensă financiară, ori de câte ori repetă o acțiune pe care oricum ar trebui să o facă în mod firesc. De exemplu, ar fi greșit să primească ceva de fiecare dată când se spală pe dinți, sau când termină de mâncat tot ce avea în farfurioară. 

Însă poți creiona o listă clară cu activități, la care cel mai ar putea să te ajute, astfel încât sa perceapă munca lui ca pe un lucru cu însemnătate, atunci când primește bani la finalul acesteia. Iată câteva exemple: 

  • Te ajută la spălatul vaselor;
  • Te ajută la cumpărături; 
  • Te ajută la curățenia din curte;
  • Te ajută la împodobirea bradului etc 

5. Învață-l să fie generos

Părinții și profesorii pot oferi celor mici cele mai bune exemple de generozitate. Copiii trebuie să învețe că a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși este un lucru cât se poate de firesc. Altruismul și compasiunea sunt piloni de bază ai unui stil de viață modern, în care propriile economii nu se îndreaptă doar către capricii personale, ci și către comunitate, sau cauze umanitare. 

Un copil care crește cu acest mod de gândire, învățat de la adulții din jurul său, va deveni un om mai bun, într-o societate în care generozitatea și incluziunea sunt astăzi mai importante ca niciodată. 


Related posts

Scandalul taxei de mediu pentru cei cu centrale: ANRE anunţă că nu are în vedere o astfel de propunere

ovidiu

Imprumuturile au inceput sa devina o moda

stirile24

Chestionarele DRPCIV foarte bune pentru voi

stirile24