Cele mai noi stiri online
IT

Cum se folosesc imprimantele termice?

imprimanta

Imprimantele pot folosi diferite tehnologii pentru a imprima un text sau o imagine pe hartie sau pe diferite obiecte. Cele mai cunoscute sunt imprimantele cu laser sau cele cu cerneala. Exista insa si un alt tip – imprimantele termice, care sunt foarte utile pentru imprimarea bonurilor de plata, a facturilor si chitantelor, dar si in alte scopuri. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceste aparate.

Cate tipuri de imprimante termice exista?

Imprimantele termice folosesc caldura pentru a putea transfera culoarea pe o hartie sau pentru a schimba culoarea hartiei. Exista mai multe tipuri de imprimante termice: cele monocrom si cele color.

Imprimanta termica monocrom este cel mai des utilizata. Ea trage o hartie tratata special de-a lungul unor mici elemente electrice, care se pot incalzi atunci cand este nevoie. Daca elementele sunt fierbinti in acel moment, hartia se coloreaza in negru, daca ele sunt reci, atunci hartia ramane alba. Sistemul este simplu si de durata, pentru ca nu functioneaza pe baza de cerneala. Pur si simplu imprimanta poate schimba culoarea hartiei tratate, sub actiunea caldurii.

imprimanta

Sursa foto: https://www.datecs.ro/imprimanta-termica-ep-60.html

Imprimantele termice color functioneaza insa diferit. Ele contin trei mici panouri cu vopsea in culori diferite si un panou fara culoare. Sub actiunea caldurii, vopseaua aflata in stare solida se topeste sau se transforma direct in gaz. Apoi aceasta vopsea se lipeste de hartia tratata special si o coloreaza. Panoul fara culoare are un rol important: el fixeaza vopseaua pe hartie. Rezulta imediat o imagine colorata, pe o hartie gata uscata, la o calitate similara cu fotografia.

Aceasta tehnologie se regaseste pe unele imprimante speciale, care printeaza fotografii. Printarea dureaza doar cateva secunde si, spre deosebire de o imprimanta fotografica pe baza de cerneala, cea termica va scoate o fotografie pe o hartie care este deja uscata.

Imprimantele termice pentru birou

Cea mai frecventa utilizare pentru imprimantele termice este in domeniul afacerilor. Un aparat cum este imprimanta termica de la Datecs poate fi folosit alaturi de o casa de marcat, pentru a printa chitante, facturi, bonuri fiscale, note de plata sau etichete. Desigur, in acest caz este vorba despre o imprimanta monocrom, care nu foloseste cerneala. Aceste aparate se regasesc in magazine, dar si la restaurante si baruri, unde sunt folosite pentru a scoate nota de plata.

De asemenea, sunt folosite si alaturi de POS, pentru a scoate chitanta in urma unei plati cu cardul. In trecut, tehnologia aceasta era folosita si la aparatele de fax, dar acum sunt mai utilizate cele pe baza de laser sau cerneala, pentru ca ofera o rezolutie mai buna.

Imprimantele termice sunt folosite si pentru a printa etichete pentru produse. Marele lor avantaj este ca nu folosesc cerneala, astfel incat culoarea nu va curge si etichetele nu se vor pata sau murdari.

imprimanta

Sursa foto: https://www.datecs.ro/imprimanta-termica-pos-ep-700.html

Alte utilizări ale imprimantelor termice

Cele mentionate mai sus sunt cele mai raspandite utilizari ale imprimantelor termice. Nu sunt insa singurele. Putini stiu ca aceasta tehnologie este folosita si pentru a imprima diferite poze, imagini sau mesaje personalizate pe tricouri, cani sau alte obiecte care vor fi oferite cadou.

Obiectele sunt mai intai acoperite cu un strat special, care permite imprimarea imaginilor prin actiunea caldurii. Apoi, prin actiune termica, este realizat desenul sau textul, cu ajutorul vopselei incalzite. Procedura este la fel ca in cazul printarii unei fotografii, dar, desigur, imprimanta este adaptata si modificata, fiind conceputa special pentru imprimarea pe diferite obiecte.

Iata cat de utile sunt imprimantele termice. De la utilizari creative, artistice pana la printarea unor simple facturi, aceste aparate sunt de mare ajutor, aproape in orice domeniu de activitate.

Related posts

Samsung relansează aplicația #TomorrowMe cu un concurs și o caravană națională

marius

Cat de mare sa fie televizorul?

stirile24

Huse de calitate pentru Huawei P10 Plus

marius