Cele mai noi stiri online
Revista Presei

DONALD TRUMP: ”Statele Unite nu doresc un război sau o schimbare de regim în Iran, dar sunt pregătite să acţioneze dacă va fi necesar” – 04.01.2020

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că America nu doreşte o schimbare de regim în Iran, la mai puţin de o zi după lansarea unui atac aerian în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani, informează News.ro.

Donald Trump a declarat după moartea lui Soleimani, anunţată joi seara: ”Statele Unite sunt pregătite să ia toate măsurile necesare, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor. Am acţionat noaptea trecută pentru a opri un război. Nu am acţionat pentru a începe un război”.

Soleimani, care conducea o unitate specială a Gărzii Revoluţionare din Iran, a fost o figură centrală a politicii iraniene şi din Orientul Mijlociu. El şi adjunctul său au fost ucişi într-un atac aerian american la un aeroport din Bagdad.

Moartea lui Soleimani a amplificat tensiunile deja ridicate dintre Iran şi Statele Unite şi a provocat temeri legate de o reacţie a Iranului şi a forţelor aliate.

După atacul de joi, Departamentul Apărării a emis un comunicat în care a afirmat că atacul a avut scopul “de a descuraja alte planuri de atac ale Iranului” şi că armata americană va continua “să ia toate măsurile necesare pentru protejarea oamenilor şi intereselor noastre, ori nde se află în lume”.

Un oficial înalt din Departamentul de Stat a declarat vineri că Soleimani a plănuit atacuri împotriva personalului diplomatic şi militar din Irak, Siria, Liban şi regiunea Orientului Mijlociu.

Ultimele dezvăluiri au fost făcute după ce miliţii susţinute de Iran au atacat ambasada SUA din Bagdad. Atacul care a avut loc pe parcursul a două zile l-a determinat pe Trump să ordone iniţial desfăşurarea a aproximativ 750 de militari americani de la a 82-a Divizie Aeropurtată în Orientul Mijlociu.

Joi, înainte de atacul american cu drone care l-a ucis pe Soleimani, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor la Pentagon că Statele Unite ar putea efectua atacuri preventive împotriva miliţiilor susţinute de Iran.

“Dacă vom afla despre atacuri, vom acţiona preventiv pentru a proteja forţele americane şi vieţile americanilor. Jocul s-a schimbat”, a spus Esper.

În urma atacului cu drone, Trump a aprobat vineri o nouă desfăşurare de forţe în regiune, de aproximativ 3.500 de militari.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

ROBOR la trei luni a stagnat la 2,49%

stirile24

Administraţia Trump analizează dacă să impună delistarea companiilor chineze de la bursele americane – 28.09.2019

stirile24

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a primit prima tranşă de Remdesivir – 08.08.2020

stirile24