Cele mai noi stiri online
Viata sanatoasa

Evaluarea psihiatrica a copilului. Când este nevoie de ea?

Actiunea fireasca pe care trebuie sa o ia orice parinte in momentul in care vede un comportament alarmant al copilului, care ii poate afecta dezvoltarea psihica, este de a apela la un specialist in psihiatrie pediatrica.

Din pacate, foarte multi parinti se tem de toate sintagmele puse de societate asupra copiilor cu probleme si evita, pe cat posibil, un astfel de consult.

Daca esti parinte, evitarea consultului psihiatric poate sa fie una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face. O problema psihica poate sa fie eliminata daca este descoperita din timp, insa poate duce la o multime de probleme mari la maturitate, atunci cand este ignorata.

Conform statisticilor, 75% dintre tulburarile psihice isi au originea in copilarie, motiv pentru care consultul intr-un cabinet de psihiatrie pentru copii poate sa fie o decizie inteleapta.

Care sunt principalele probleme si tulburari psihice care pot aparea la copii si adolescenti si pot crea nevoia unui consult?

Exista o multime de astfel de probleme, incepand cu cele de dezvoltare ( tulburari de atentie, autism, probleme de invatare, ticuri sau tulburari de limbaj) si continuand cu cele de comportament. Multi copii au un comportament agresiv, au diverse fobii, trec prin depresie, stres sau comportament obsesiv si ajung chiar in situatii in care se autovatameaza.

Printre problemele care pot face necesara un consult psihiatric se numara si anorexia, bulimia sau schizofrenia.

Este bine, asadar, sa se apeleze la un astfel de consult in urmatoarele conditii:

  • daca copilul intarzie sa isi dezvolte un limbaj expresiv. In general, pana la varsta de 2 ani copiii incep sa vorbeasca si se exprima destul de corect. Daca acest lucru nu se intampla, insa copilul intelege majoritatea cuvintelor din jur, este important sa fie consultat;
  • Daca exista intarzieri in dezvoltarea psihomotorie. Pana la 3 luni orice copil trebuie sa poata sa isi sustina singur capul, pana la 6 luni trebuie sa poata sta in sezut, pana la 8 luni sa mearga in 4 labe si pana la 9 luni sa stea in picioare nesustinut. In cazul in care acesti pasi nu sunt atinsi, consultul psihiatric este extrem de important;
  • Daca apar semne care sugereaza tulburari de spectru autist. Exista o multime de astfel de semne: intarziere in dezvoltarea limbajului, dificultati de socializare cu ceilalti copii, interese obsesive pentru anumite jocuri, obiecte sau culori, comportament ciudat;
  • Daca are tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia.

Dupa ce creste, copilul poate dezvolta ticuri care il pot trimite la psihiatru, obiceiuri distructive ( incapatanare sau probleme de conduita ) sau tulburari de dispozitie.

Ce inseamna un consult de psihiatrie pediatrica?

Un astfel de consult implica parintii, in prima parte. Acestia trebuie sa discute cu medicul si sa ii ofere toate informatiile despre comportamentul copilului. Ulterior se discuta cu copilul si se concluzioneaza printr-un diagnostic si un plan de tratament, acolo unde este cazul.

Consultul psihiatric este unul complex, insa nu este nimic de speriat nici pentru copii, nici pentru parinti. Pentru copii poate sa fie chiar amuzant si interesant, deoarece se folosesc adeseori jocuri, culori si desene.

De ce consult psihiatric si nu consult psihologic?

Foarte multi parinti isi duc copiii la un consult psihologic in momentul in care descopera probleme de cmotmnorepta. Este o decizie inteleapta, insa este posibil sa nu fie cea mai complexa solutie pentru rezolvarea problemelor.

Psihiatrul poate sa recomande medicamentatie si poate sa trimita copilul catre diverse alte clinici si specialitati, pentru analize complexe. Psihologul, in schimb, nu poate sa ofere niciun tip de medicamentatie si se bazeaza strict pe discutii, jocuri si diverse activitati cu cei mici.

Problemele de ordin psihic incep sa nu mai fie un secret, asa cum erau odinioara. Rezolvarea lor insa, depinde foarte mult de parinti, care trebuie sa descopere comportamentul nenatural al celor mici si sa ia atitudine.

Un consult intr-un cabinet de psihiatrie pediatrica, facut la timp, poate sa rezolve o multime de probleme pe care copilul le-ar putea avea la maturitate si poate elimina doze infinite de stres pentru parinti.

Related posts

Cel mai nou glucometru disponibil pe Online Farmacia

ovidiu

Ce beneficii are arta in dezvoltarea armonioasa a copilului tau?

razvan

Cum alegem sapunul de maini perfect

marius