Cele mai noi stiri online
Revista Presei

EXECUŢIA BUGETARĂ PE IANUARIE: Venituri în creştere la bugetul general consolidat în prima lună a anului – 25.02.2020

Record istoric al încasărilor brute din TVA.  

Cheltuielile cu investiţii s-au triplat.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% faţă de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA,care au urcat la 8,4 miliarde lei, arată un comunicat remis Redacţiei noastre.

Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacţia pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-şi plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât şi pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a declarat: “Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA. Evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar şi au încredere în parteneriatul cu statul şi în soluţiile propuse pentru a flexibiliza şi îmbunătăţi administraţia publică”.

Pe partea de cheltuieli, creşterea de 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii şi alocaţii rezultatedin modificările legislative aprobate anterior.

Spre deosebire de ianuarie2019, s-a înregistrat, însă, o creştere semnificativă a cheltuielilor de investiţii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliardelei, în condiţiile dublării investiţiilor în proiecte cu finanţareeuropeană, respectiv 474 milioane lei, mai informează sursa.

Prin urmare, bugetul general consolidat a înregistrat în luna ianuarie un deficit marginal,de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei şi creşterea cheltuielilor de investiţii cu 821 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla marţi în vizită de lucru în landul Bavaria – 03.01.2020

stirile24

Tesla a obţinut un împrumut de 1,3 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Shanghai – 27.12.2019

stirile24

Parlamentul votează solicitarea preşedintelui cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă – 19.03.2020

stirile24