Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Gabriela Firea dă vina pe Cet Sud pentru lipsa apei calde din mai multe sectoare din Capitală – 28.07.2020

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că lipsa apei calde din mai multe sectoare ale Bucureştiului este din cauza CET Sud, care se află în administrarea Guvernului, precum şi din cauza administraţiilor anterioare care nu au investit în infrastructura energetică, scrie Digi24.

“Din nefericire CET Sud care aparţine de Ministerul Energiei, o entitate a Guvernului a oprit pentru revizie, întâi au spus pentru o lună, mai apoi au prelungit această perioadă. Prin urmare apa caldă ajunge de la distanţe foarte mari şi din această cauză sunt probleme. Peste această situaţia s-a suprapus şi o avarie. Cei de la termoenergetica au lucrat încă de azi nopate, mi-au dat mesaj azi dimineaţă, ne-am şi întâlnit azi într-un grup de lucru. Vor ca astăzi să încarce întreagă instalaţie şi să rezolve această problemă”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul susţine că de vină pentru situaţie sunt şi administraţiile anterioare pentru că nu ar fi realizat investiţii, scrie Digi24.

“Vreau să subliniez faptul că din păcate 30 de ani un s-a făcut nimic. Termoficarea nu a fost o prioritate pt administraţia din Bucureşti. Suntem singurii care am început să înlocuim conductele de termoficare care sunt bătrâne de 50-60 de ani. În scrut timp vor veni ţi 300 de milioane de fonduri europene. Este un dosar foarte greu, foarte complicat pe care am reuşit să îl depunem. Dacă şi cei dinaintea mea s-ar fi ocupat de acest proiect probabil lucrurile ar fi stat mult mai bine”, a mai declarat Firea.

Citeşte şi De ce nu au bucureştenii apă caldă: 2.000 de tone de apă fierbinte se pierd pe oră prin ţevile ciuruite ale reţelei de termoficare

Reacţia ELCEN

Într-un comunicat de presă, ELCEN o acuză pe Gabriela Firea că răspândeşte informaţii false:

“Primarul General al Capitalei a declarat astăzi că lipsa apei calde în mai multe sectoare din Bucureşti se datorează întrării în revizie a CET Bucureşti Sud. FALS! În încercarea repetată de a găşi un ţap ispăşitor pentru a ascunde problema reală a termoficării din capitală, precum şi incapacitatea PMB de a gestiona o situaţie cu impact socio-economic semnificativ, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea lansează din nou informaţii mincinoase în spaţiul public.

ELCEN contrazice aceste afirmaţii tendenţioase ce dovedesc lipsă de respect atât faţă de angajaţii ELCEN care vin zi şi noapte la muncă, în centrale, pentru a asigura continuitatea furnizării apei calde în capitală, mai ales într-o situaţie de criză sanitară cum e pandemia COVID-19, precum şi faţă de locuitorii bucureşteni care au dreptul la o comunicare transparentă şi onestă.

Iată situaţia reală:

– În perioada sezonului cald, ELCEN funcţionează cu două centrale din cele patru pe care le deţine, întrucât este oprită furnizarea căldurii. Acest lucru se petrece în fiecare an odată cu trecerea de la regimul de iarnă la regimul de vară, în baza unei notificări a C.M. Termoenergetică emise către ELCEN că urmare a creşterii temperaturilor exterioare. În fiecare an, pe toată perioada verii, operatorul reţelei de termoficare asigură alimentarea cu apă caldă a locuitorilor capitalei fără nici un fel de restricţii din partea ELCEN, întrucât societatea noastră produce apă caldă din două centrale simultan.

– ELCEN informează populaţia din Bucureşti că poate acoperi, în prezent, fără nicio problema necesarul de apă caldă furnizată locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii şi temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale (în acest moment, CET Progresu şi CET Bucureşti Vest).

– Pe baza unui program de revizii şi reparaţii anual, stabilit de comun acord cu operatorul reţelei de termoficare încă de la începutul anului, CET Bucureşti Sud întră în fiecare an în revizie programată. Această revizie este extrem de importantă în vederea pregătirii pentru sezonul de încălzire următor, în cazul de faţă 2020-2021. Consumatorii din capitală nu sunt afectaţi în nici un fel de efectuarea acestei revizii, întrucât capacităţile de producţie ale ELCEN acoperă fără probleme cererea de apă caldă.

-ELCEN NU RĂSPUNDE ÎNSĂ DE STAREA AVANSATĂ DE DEGRADARE A REŢELEI DE TRANSPORT ŞI DISTRIBUŢIE OPERATĂ DE

TERMOENERGETICĂ ŞI AFLATĂ ÎN GRIJĂ PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUCUREŞTI. Dacă ELCEN se ocupă de reviziile anuale tocmai pentru că cetăţenii să nu aibă de suferit, lipsa de interes din partea PMB şi a oricăror investiţii în infrastructură de termoficare, au adus reţeaua în starea tehnică dramatică în care se află astăzi. Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în reţea s-au dublat ajungând de la 1000 la peste 2000 de tone de apă fierbinte pe oră, presiunea în conducte a scăzut la limita de

avarie, iar debitul de apă de adaos a crescut constant.

– Până în anul 2017, în timpul verii, se livra apă de adaos doar din cele două centrale aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică şi nu erau probleme cu furnizarea apei calde către cetăţeni. În prezent, TERMOENERGETICĂ solicită frecvent livrarea de apă de adaos din toate centralele ELCEN din cauza stării avansate de degradare a reţelei.

– Subliniem încă o dată că lipsa de investiţii, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aprox. 180 milioane Euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriaşe pe acţiuni de imagine şi festivaluri în defavoarea investiţiilor, nerespectarea de către PMB a obligaţiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală şi motivul pentru care bucureştenii nu beneficiază de apă caldă.

– Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetică faţă de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 450 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.”, se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanţii ELCEN.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

KLAUS IOHANNIS: “Guvernul a procedat conform legii, în cazul prelungirii stării de alertă” – 18.06.2020

stirile24

BVB Corecţia indicilor Bursei se adânceşte – 31.01.2020

stirile24

Procurorul general din New York dezvăluie investigaţiile privind finanţele companiei Trump – 25.08.2020

stirile24