Cele mai noi stiri online
Auto

Ghid complet pentru uleuiurile auto

ulei motor

Uleiul are un rol important in buna functionare a motorului masinii si este de preferat sa fie folosite doar acele tipuri de uleiuri auto de calitate superioara, care se potrivesc masinilor de astazi.

Uleiul de motor este “seva” care circula prin tot motorul, facandu-l sa functioneze la capacitatea maxima. Iata cateva motive pentru care este bine sa alegi uleiul potrivit pentru motorul masinii tale.

Previne frictiunea

Motorul este alcatuit din multe parti metalice care se pot incalzi usor din cauza frictiunii. Unul dintre principalele scopuri ale uleiului de motor este sa lubrifieze aceste componente, inclusiv mecanismele care sunt responsabile de activitatea acestora, pentru a ajuta la eliminarea frictiunii.  Prevenind frictiunea intre partile metalice se impiedica macinarea acestora una de alta, iar acest lucru ajuta la evitarea sticarii componentelor.

Canalele se incalzesc in afara ciclului de combustie

Aceasta este o consecinta a prevenirii frictiunii. Caldura va fi in continuare generata din cauza miscarii partilor metalice. Partea buna este ca uleiul are rolul de a izola si astfel, caldura generate de aceste parti mobile nu va afecta ciclul de combustie.  Rolul principal al motorului este sa produca combustie controlata in interiorul cilindrilor, si caldura provenita din afara care intra in aceste explozii controlate poate provoca probleme la motorul masinii.

Actioneaza ca un magnet asupra partilor secundare ale combustiei

Carburantul care intra in motor prin sistemul de injectie sau prin carburator, in cazul modelelor mai vechi de masini, este compus din substante chimice care, atunci cand se aprind ca sa provoace expoziile controlate care se produc la nivelul motorului masinii, poate sa genereze produse chimice secundare datorita reactiilor chimice care rezulta. Aici este punctul in care uleiul de motor are un rol important. Din moment ce aceste tipuri de fluide sunt vascoase, au capacitatea de a atrage si suspenda toate produsele secundare nedorite care apar in combustie.

Minimizeaza oxidarea

Pentru a se produce combustia, combustibilul se amesteca cu aer, iar aerul contine oxigen. Iar acolo unde exista oxigen, procesul chimic de oxidare se poate produce oricand. Din moment ce nu putem opri oxigenul sa intre in motor, putem totusi sa reducem efectele oxidarii folisind cel mai bun ulei de motor.

Tipurile de ulei pentru motor

Uleiurile de motor care sunt disponibile pe piata astazi sunt din ce in ce mai eficiente, in sensul ca protejeaza fiecare parte mobila a motorului. Descopera cateva informatii importante despre trei tipuri de ulei de motor, frecvent folosite pentru masini.

Uleiul sintetic

Uleiul sintetic este produs in totalitate in laborator si este preferat in primul rand datorita eficientei combustibilului care, de obicei se traduce prin consum redus de benzina. Din moment ce uleiul sintetic este facut in laborator, te poti astepta ca acest produs sa maximizeze puterea masinii si sa imbuntateasca performantele motorului. Tot acest tip de ulei protejeaza motorul impotriva uzurii, este recomandat chiar si in sezonul rece, pornirea la temperaturi scazute facandu-se fara probleme si circulatia uleiului prin motor, chiar si la temperaturi de inghet, nu are de suferit.  

Uleiurile sintetice contin o serie de aditivi speciali pentru a proteja uzura motorului si a partilor componente vitale ale acestuia. Uleiul sintetic protejeaza motorul si piesele sale. In plus, uleiurile sintetice sunt mai curate, comparativ cu uleiurile minerale si contribuie si la reducerea emisiilor de gaze in atmosfera.

Un alt avantaj al uleiului sintetic, este ca schimbul nu trebuie facut prea des. Cand folosesti ulei sintetic, va fi necesar sa schimbi uleiul abia dupa 12.000 de kilometri sau chiar 15.000 de kilometri.

Vascozitatea uleilui sintetic este mult redusa, putand face fata atat la temperaturi reduse cat si la temperaturi ridicate, rezista mai mult in timp si protejeaza motorul pentru o perioada indelungata. Fiind obtinut prin tehnologii avansate, uleiul sintetic este cel mai scump tip de ulei.

Ulei amestec sintetic

Uleiurile sintetice sunt de departea cea mai buna varianta pentru orice motor pentru ca asigura economie de combustibil si performanta motorului. Pretul ridicat il face insa sa nu fie accesibil tuturor.

Uleiurile pe baza de minerale sau uleiul conventional pentru motor sunt ceva mai ieftine, dar nu ofera prea multe beneficii, in plus uleiul va trebui inlocuit la intervale mici de timp. In acesta situatie, o varianta de compromis este un amestec sintetic sau ceea ce multi numesc uleiul semi-sintetic.

Uleiul semi-sintetic

Uleiul semi-sintetic este obtinut dintr-un amestec de ulei mineral si cel mult 30% ulei sintetic. Acesta ofera o buna protectie impotriva uzurii motorului fata de uleiul conventional, dar nu se poate compara in aceasta privinta cu uleiul sintetic. Uleiul semi-sintetic poate fi folosit atat la temperaturi ridicate, cat si extrem de joase, oferind protectie suficienta motorului. Uleiul semi-sintetic se poate folosi la orice model de autoturism, cu motoare de pana la 150 de cai putere, benzina sau diesel.

Uleiul conventional

Uleiul conventional ofera motorului masinii tale doar protectia de baza, fiind unul dintre cele mai ieftine tipuri de ulei de pe piata. De multe ori, acest tip de ulei este folosit la masinile noi pentru inceput, inainte de a face trecerea la uleiul sintetic sau semi-sintetic. Uleiul conventional este recomandat celor care au un stil de condus obisnuit si pentru masinile care au un model de motor simplu.

Un dezavantaj mare al uleiului conventional este acela ca nu ofera protectie la temperaturi joase si se pare ca nu face fata nici la temperaturi prea mari. Cand folosesti ulei conventional pentru motorul masinii tale, tine cont ca schimbul de ulei se face la fiecare 5000 de kilometri.

Ce trebuie sa stii despre aditivii din uleiul de motorPe piata exista numeroase produse care promit performante incredibile pentru motorul masinii tale. Multe dintre acestea se pot turna direct in motor, pe altele trebuie sa le adaugi in rezervorul de combustibil. Este important de stiut ca uleiurile de motor de calitate care respecta toate standardele sunt deja concepute sa scoata tot ce este mai bun de la motorul masinii tale in materie de performanta. Adaugand substante chimice suplimentare in ulei calitatile acestuia pot fi afectate negativ, asadar alege cu atentie aditivul potrivit pentru masina ta.

Related posts

Noul BMW M4 V8 4.0 ! Splendid !

stirile24

Vanzari auto la targul din Vitan

stirile24

AMS Otopeni – mobilitate la un zbor distanta

ovidiu