Cele mai noi stiri online
Revista Presei

GUVERNUL A VOTAT: Ratele bancare – amânate doar pentru debitorii fără restanţe, loviţi de COVID 19 – 26.03.2020

Ratele bancare urmează să fie amânate pentru o perioadă de până la nouă luni, dar care să nu depăşească finalul acestui an, doar pentru debitorii care nu au restanţe la plată şi care vor demonstra că au fost afectaţi direct sau indirect de criza provocată de COVID 19, a anunţat, în urmă cu puţin timp, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Ordonanţa care prevede acest lucru a fost aprobată în şedinţa de Guvern din această seară.

Textul normativ pare să fie mult difertit faţă de ceea ce anunţase, ieri, şeful de la Finanţe, care promisese că această măsură va fi aplicată tuturor solicitanţilor: “Am discutat cine să aibă acces la această amânare şi am stabilit să nu discriminăm şi să dăm această posibilitate tuturor celor care vor cere. De asemenea, ne-am pus problema prin ce modalitate ar putea să ceară acest lucru. Prin online, cu o primă etapă prin telefon şi confirmată printr-un email. Vom vedea care va fi varianta finală. Ideea este că nu am uitat de persoanele împrumutate la bănci, atât cele fizice, cât şi cele juridice. Nu va fi o soluţie doar pentru această perioadă, ne gândim cum să susţinem clienţii şi după cele nouă luni. Aici, discuţia este cu băncile, astfel încât să nu existe o povară pentru clienţi imediat după această perioadă, ci să fie eşalonat creditul pe o perioadă mai lungă, povara urmând să fie suportată pe termen lung”.

Ulterior, însă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus că “activitatea din bănci trebuie organizată cu faţa la profit”, menţionând: “Problema este grea pentru bănci. Dacă vor fi amânate ratele, atunci băncile va trebui să tragă tare pentru obţinerea de profit. Acest lucru înseamnă să dea credite noi şi rămâne de văzut care va fi regimul creditelor noi. Ne aşteptăm şi la alte decizii, în funcţie de realitate şi durata stabilită de Guvern pentru amânarea ratelor”.

Conform proiectului de ordonanţă, dobânda corespunzatoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, a anunţat ministrul de resort. Acesta a adăugat că acest capital va fi plătit eşalonat, pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepţia creditelor ipotecare, pentru care dobânda acumulată se va plăti eşalonat până la cel mult cinci ani.

Cei interesaţi de această măsură va trebui să îşi depună documentele până la finalul stării de urgenţă instituite pe teritoriul ţării noastre, adică în următoarele săptămâni, potrivit lui Florin Cîţu.

Consumatorii bancari s-au artătat foarte deranjaţi de forma finală a Ordonanţei care prevede amânarea ratelor, împrumutaţii în franci elveţieni scriind pe pagina de de Facebook a Grupului din care fac parte că se simt “scârbiţi” şi “umiliţi” după ce au văzut textul normativ aprobat în Guvern.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

HONG KONG: Poliţia intervine pentru a dispersa manifestanţii – 27.10.2019

stirile24

Euro s-a apreciat la 4,8314 lei – 07.04.2020

stirile24

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 Ponta: Am votat un candidat bun; nu am votat răul cel mai mic – 10.11.2019

stirile24