Cele mai noi stiri online
Recomandari

Igiena personalului din industria alimentara

stiri

Oamenii sanatosi sunt colonizati de miliarde de microorganisme. Instalate pe suprafata pielii, ele constituie „flora cutanata”. In interiorul corpului nostru, sunt localizate in principal in sistemul digestiv si constituie flora intestinala. Microorganismele, in special bacteriile, sunt foarte neuniform distribuite pe suprafata corpului. Zonele cel mai putin contaminate poarta cateva sute de germeni pe cm2 (antebrat, torace), cele mai contaminate poarta cateva sute de mii pe cm2 (axila etc.). Flora obisnuita este formata dintr-o mare majoritate de germeni lipsiti de orice caracter patogen pentru persoanele sanatoase. Germenii „periculosi” vor fi gasiti la oameni bolnavi sau vizibil infectati, dar pot fi gasiti si la un numar de indivizi fara patologie aparenta. Sunt purtatori sanatosi ai germenilor patogeni. Analizele medicale periodice permit detectarea acestor „purtatori inconstienti”, mult mai numerosi decat se presupune. In cele din urma, fiecare persoana este probabil sa devina, temporar, purtatorul unei flore de recontaminare produsa de un mediu contaminat.

De atunci, individul poate, la randul sau, sa transmita si sa propage germenii daca nu este luata nicio protectie.

Personalul din industria alimentara va putea contamina alimentele in doua moduri:

Prin contact: mai ales manual.

Prin emisia de particule care poarta germeni. Aceste particule sunt produse de gura, nas, par, imbracaminte si, in general, de intreaga suprafata a pielii.

Prin urmare, igiena personalului depinde de urmatorii factori:

Examinarile medicale periodice (la recrutare, dupa concediul medical si aproximativ o data pe an);

O igiena personala si a locului de munca perfecta. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitie si sa pastreze curat in vestiare, toalete, sa aiba chiuvete bine echipate etc. In concluzie, trebuie amintit ca igiena individuala rezulta dintr-o stare de spirit si o vointa constanta si reinnoita.

Este important sa insistam asupra riscurilor contaminarii mainilor intr-o industrie alimentara si sa subliniem ca purtarea manusilor este adesea o protectie iluzorie, deoarece flora care creste pe pielea inchisa, umeda si la temperatura potrivita, scapa prin perforatiile inevitabile. 

Spalarea mainilor

Aceasta este operatia igienica de baza. Trebuie sa se transforme intr-un reflex intr-o serie de situatii. Spalarea mainilor se poate efectua cu sapun prezent in forma solida sau in alte forme. Daca consecintele contaminarii sunt mai grave, este esential sa folositi un distribuitor de sapun lichid. Proiectarea statiei de spalare trebuie sa tina cont atat de alimentarea cu apa la chiuveta, cat si de sistemul de distributie a sapunului lichid.

Distribuitorul sau dispenserul de sapun profesional: am vazut ca acestea sunt diferentiate in mod esential de sistemul de control. Astfel de sapun, sub forma de sapun spuma sau lichid, puteti achiztiona de la magazinul online Sanito.ro. De asemenea, dispenserele pot fi achizitionate tot de aici. Unele din aceste dispensere au un indicator de nivel. In general, aceste distribuitoare sunt umplute zilnic.

Sapunurile lichide conventionale nu contin agenti antiseptici. Daca personalul trebuie sa se spele pe maini frecvent in timpul zilei, trebuie sa se acorde o atentie speciala alegerii sapunului lichid. El trebuie sa evite orice fenomen de alergie si sa nu fie agresiv pentru a nu elimina sebumul de pe piele. Un sapun bun va avea calitati identice cu produsele cosmetice oferite pentru a proteja mainile deteriorate. De aceea, sapunurile de la Sanito.ro sunt ideale.

Related posts

Povestea laptopurilor HP

ovidiu

kit-uri cu instalatii gpl

stirile24

Cursurile de muzica de la scoalaarmonia.ro

stirile24