Cele mai noi stiri online
Servicii

Înființarea unei societăți – cum să alegi codul CAEN potrivit?

înființarea unei societăți

Înființarea unei societăți – cum să alegi codul CAEN potrivit?

Înainte de înființarea unei societăți la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau de întocmirea efectivă a actului constitutiv, tu, ca antreprenor, va trebui să știi foarte bine care vor fi toate activitățile pe care le vei desfășura în cadrul societății pe care vrei să o înființezi. În funcție de acestea vei alege codul CAEN și domeniul de activitate. Schimbă sau adaugă un cod CAEN fără birocrație, cu ajutorul unor companii specializate!

CAEN (Clasificarea Activităților Economice Naționale) definește în linii mari activitatea desfășurată de înființarea unei societăți . Fiecare societate poate avea un singur cod CAEN principal care se va menționa în actul constitutiv la înființare, însă acesta este prezent și pe:

 • Certificatul de înregistrare oficială
 • Certificatele constatatoare de autorizare emise de Oficiul Național al înregistrării

Desigur, pe lângă codul CAEN principal, înființarea unei societăți va avea posibilitatea de a menționa în actul constitutiv și alte câteva coduri CAEN secundare. Însă doar dacă se consideră că se vor desfășura ocazional și alte activități în cadrul entității.

Codul CAEN contează pentru că

Ține minte! În funcție de codul CAEN al firmei tale (și de alte criterii stabilite în legistlație), se poate determina dacă:

 • Firma ta este obligată sau nu să aplice impozitul specific unor activități
 • Compania ta poate aplica sau nu cota redusă de TVA de 5%
 • Firma ta datorează sau nu taxa pentru eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea unor activități
 • Societatea se încadrează sau nu în categoria societăților din domeniul IT care pot aplica pentru angajați scutire de la plată a impozitului pe venit din salarii.

Pe scurt, dacă vrei să alegi codul CAEN pentru societatea ta, va trebui să determine activitatea principal desfășurată în cadrul societății. În plus, să determine eacă vor exista activități secundare desfășurate ocazional în cadrul societății. După, vei consulta lista de coduri CAEN, disponibilă pentru contribuabilii Oficiului Național al Înregistrării pe site-ul său oficial. Acolo citești cu atenție titlul codului CAEN și mai ales descrierea sa, hotărându-te care ți se potrivește mai bine.

Documentele necesare

Desigur, orice societate își poate modifica oricând obiectivul de activitate prin modificarea codului CAEN. Pentru asta va trebui să depui următoarele documente la Oficiul Național al Înregistrării:

 • Completarea notei de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal, formularul fiind disponibil pe site-ul Oficiului Național al Înregistrării
 • Completarea cererii de înregistrare în original, formularul fiind disponibil pe site-ul Oficiului Național al Înregistrării
 • Actul modificator al actului constitutiv (hotărârea AGA sau decizia asociatului unic/CA/directoratului sau actul adițional la actul constitutiv respectiv, hotărârea membrilor GIE, GEIE, cu sediul în România (în original)
 • În cazul modificării obiectului de activitate al regiilor autonome, societăților cooperative și organizațiilor cooperatiste de credit, se vor depune, după caz: hotărârea consiliului de administrație, aprobată de ministerul de resort, pentru RA de interes national, iar pentru RA de interes local, de autoritatea administrației publice locale (în original). Pentru societățiile cooperative hotărârea organului statutar (în original). Pentru organizațiile cooperatiste de credit: hotărârea adunării generale a membrilor cooperatori sau actul adițional modificator cu viza organelor abilitate, dacă este cazul (în original)
 • Actul constitutiv actualizat

Dacă este cazul:

 1. Declarația-tip pe propria răspundere (în original). Semnată de asociați sau de administratori din care să rezulte, după caz, că: 1. persoana juridică nu desfășoară, la sediul social, la sediile secundare, sau în afara acestora, activitățile declarate, o perioadă de maximum 3 ani. Persoana juridică îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului și protecției muncii pentru activitățile     precizate în declarația-tip
 2. Certificatul de înregistrare, în original
 3. Avizele prealabile văzute în legile speciale (copii)
 4. Împuternicire specială (în formă autentică)
 5. Dovezile privind plata tarifului legal.

Cum simplificăm treaba?

Totul pare foarte complicat, nu e așa? Ei bine, nu trebuie să fie! Apelând la consultanți specializați pe business, poți simplifica în mod radical procesul acesta de modificare a obiectivului de activitate pentru înregistrarea CAEN-ului. Pur și simplu intră pe https://fabrica-de-firme.ro/ și stabilește o întâlnire cu ei (la sediul lor de pe Str. Agricultori nr. 87, Sector 2, București)! În intermediul ei tu sau asociatul tău veți furniza consultantului documentele necesare. Nu poți ajunge la sediul Fabrica de Firme? Nicio problemă! În urma discuției telefonice sau de pe email le poți trimite toate documentele necesare scanate!

În urma discuțiilor se va încheia un contract de prestare servicii între dumneavoastră și Fabrica de Firme. După achitarea prețului contractului aceștia vor furniza documentele necesare pentru înregistarea la Registrul Comerțului. Nu doar atât, dar aceștia vor tehnoredacta documentele. De asemenea, vor completa cererile și formularele necesare pentru recodificarea CAEN! Într-un final, vor pregăti, depune, ridica și înmâna actele finale de la Registrul Comerțului.

Așa că ce mai aștepți? Ușurează-ți viața acum!

Related posts

Cum aleg un avocat drept penal? Câteva sfaturi care vă vor soluționa problemele

ovidiu

Cum să îți alegi specializarea în avocatură?

ovidiu

Aparatele pestrepeller – arma mea secreta impotriva gandacilor

stirile24