Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Johnson şi Varadkar întrevăd o “cale către un posibil acord” al Brexitului – 10.10.2019

Premierul britanic Boris Johnson şi omologul său irlandez Leo Varadkar au afirmat joi că întrevăd o “cale către un posibil acord” al Brexitului, fără să explice cum intenţionează să scoată din impas negocierile, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea datei prevăzute a divorţului, relatează AFP.

În pofida mai multor zile de discuţii tehnice pe tema frontierei irlandeze – fără vreun progres major, cei doi lideri “continuă să creadă că un acord este în interesul tuturor”, potrivit unei declaraţii comune publicate la finalul unei întâlniri într-un conac la Birkenhead, în nord-vestul Angliei, în apropiere de Liverpool.

“Ei au convenit că pot vedea o cale către un posibil acord”, se arată în declaraţie.

Înaintea întâlnirii, care intervine cu o zi înaintea unei vizite la Bruxelles a ministrului britanic al Brexitului Steve Barclay, Leo Varadkar a postat pe Twitter mai multe fotografii în care cei doi apar zâmbind.

Însă timpul trece şi a mai rămas doar o săptămână până la un summit european crucial în evitarea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord (“no deal”), cu consecinţe dureroase, la 31 octombrie.

În această perspectivă, UE a dat Guvernului britanic termen până vineri să-i prezinte un compromis acceptabil cu privire la frontieră şi să ajungă la o despărţire amiabilă, la mai bine de trei ani de la victoria “Leave” în referednumul de la 23 iunie 2016.

Irlanda este o problemă-cheie, iar Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se pună de acord asupra felului în care să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi să apere pacea pe insulă, care s-a confruntat cu mai multe decenii de violenţe intercomunitare.

Liderii britanic şi irlandez nu au precizat cum intenţionează să depăşească punctele de dezacord care au persistat în ultimele zile.

Un semn al speranţei trezite, cu toate acestea, de această întâlnire în mediile financiare, care se tem de un “no deal”, este faptul că lira sterlină a profitat din nou şi s-a consolidat atât în faţa dolarului, cât şi a euro.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Dan Barna doreşte un regulament care să favorizeze candidaţii independenţi – 30.11.2019

stirile24

ROBOR la trei luni a stagnat la 3,16% – 27.01.2020

stirile24

AGENŢIILE DE PRESĂ: Guvernul elveţian ia în calcul să oblige companiile să fabrice produse medicale – 03.04.2020

stirile24