Cele mai noi stiri online
Revista Presei

KLAUS IOHANNIS: “NATO este puternică pentru că statele membre sunt democraţii consolidate” – 05.12.2019

Preşedintele Klaus Iohannis susţine la această oră o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Acesta s-a întâlnit astăzi cu premierul Ludovic Orban alături de vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. La finalul întrevederii, Klaus Iohannis a spus că ar fi utilă o nouă lege a pensiilor în România şi nu a exclus ideea ca guvernul să adopte legea bugetului de stat pentru anul viitor prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Şeful statului a declarat: “NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianţă a rezistat foarte bine timp de 70 de ani. Pe bună dreptat, premierul Boris Johnson, la recepţia sa, s-a întrebat retoric “ce face această alianţă atât de puternică?”, iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democraţii autentice. Am avut discuţii la summit despre temele vehiculate în spaţiul public: împărţirea corectă a obligaţiilor, viitorul NATO, şi câteva chestiuni concrete.

Aşa numitul burden sharing, împărţirea sarcinilor, toată lumea înţeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulţi aliaţi. Nu au existat nici un fel de controverse”.

Întrebat dacă mutarea ambasadei din Israel, ar fi oportună, Iohannis a explicat: “Eu nu mi-am schimbat abordarea. Fără îndoială e o temă interesantă. Rămân la opţiunea de a nu muta ambasada. E o decizie luată în UE să nu ne mutăm separat ambasadele, ci să facem împreună acest pas când condiţiile vor fi îndeplinite. Care sunt condiţiile? Statutul Ierusalimului trebuie clarificat între Israel şi Palestina, ambele state revendică Ierusalimul. Nu discutăm în viitorul apropiat de o mutare a ambasadei”.

În ceea ce priveşte educaţia, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, în lumina studiului PISA, este un lucru important să discutăm despre educaţie.

“Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Eu am constatat la începutul primului meu mandat că educaţia are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. Acest proiect e în faza de dezbatere, iar când vom avea concluziile consolidate vom ajunge cu siguranţă în faza în care voi prezenta partidelor acest concept şi atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic. Acest lucru poate fi discutat la vremea respectivă. Eu m-am ferit să aduc în discuţie aceste chestiuni în condiţii de campanie sau doar pentru a obţine o ştiruţă pe Facebook. Avem multe şcoli foarte bune, profesori foarte buni, copii cu rezultate excepţionale. Avem însă discrepanţe majore. Toate treubie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod care să ne permită să reformăm sustemul. Eu sunt decis să merg mai departe cu proiectul România Educată”, a adăugat şeful statului.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

2019 în cifre – 06.01.2020

stirile24

ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ: Acţiunile Romgaz au fost cele mai lichide titluri pe Bursa de la Bucureşti – 03.11.2019

stirile24

Euro s-a apreciat la 4,7332 lei – 06.09.2019

stirile24