Cele mai noi stiri online
Actualitate

Laptop gaming: procesor mai bun sau placa video mai buna?

stiri

Laptop gaming: procesor mai bun sau placa video mai buna?

Este o intrebare pe care mi-am pus-o eu de multe ori si tind ca cred ca dumneavoastra la fel. Raspunsul meu este in felul urmator: 60% conteaza procesorul, 40% placa grafica.

De ce am ajuns la acest raspuns si la acest procentaj? Haideti sa va explic: atat procesorul cat si placa video in cazul laptop-urilor in general, inclusiv in cazul laptop-urilor de gaming nu se pot upgraga/schimba, de aceea este foarte important sa faceti o alegere corecta inca de la bun inceput.

Depinde foarte mult de jocurile pe care le jucati, pretentiile pe care le aveti si detaliile pe care le alegeti. Pentru jocurile de tip Esports (Cs:Go, Lol, Dota 2 etc) procesorul este mai important decat placa grafica doarece sunt jocuri competitive care necesita fps-uri/putere de procesare mare in detrimentul calitatii grafice. Pentru celelalte jocuri procentajul este de 50-50. Jocurile mai noi si cu povesti/detalii incredibile necesita o putere grafica pe masura. Dar avantajul este in felul urmator: detaliile pe care jucati (low, medium, high, ultra), rezolutie HD, FullHd, 2K, 4K precum si alte numeroase setari de grafica se pot schimba dupa bunul plac pentru o experienta cat mai buna. Eu personal prefer sa am un procesor mai puternic si capabil sa ruleze absolut orice alaturi de o placa video sa-i spunem mai “slabuta”deoarece ma intereseaza mai mult fluiditatea, respectiv fps-urile decat calitatea. Pe aceasta din urma o pot ajusta dupa bunul plac incat sa-mi ofere un raport fluiditate-calitate foarte bun.

Trebuie sa mentionez faptul ca odata cu tot avansul tehnologic, au aparut pe piata niste dispozitive speciale (sunt destul de scumpe in momentul de fata dar cel mai probabil in curand vor deveni mai accesibile) care permit cu ajutorul unor adaptoare conectarea de placi video externe, de desktop la laptop-uri. Aste inseamna ca puteti juca absolut toate jocurile daca aveti deja un procesor puternic si atasati o placa grafica foarte buna pentru detalii/texturi excelente. Este o investitie care momentan nu merita, dar foarte probabil in viitor va deveni accesibila tuturor.

Ca si concluzie, personal consider ca procesorul este o idee mai important decat o placa video. Nu incape indoiala ca placa grafica este extrem de importanta de asemenea, dar intrucat detaliile si rezolutiile sunt ajustabile procesorul ramane raspunsul meu la intrebarea aceasta. Asta nu inseamna ca trebuie sa ignorati complet placa video, ci ca intre cele 2 componente trebuie sa fie o corelatie. 

Related posts

Sentinta pentru Radu Mazare dupa 9 ani

stirile24

Incaltaminte si produse naturiste de la Cassidy.ro

Violeta

Cum ne protejam de soare

marius