Cele mai noi stiri online
Actualitate

Mărmureanu şi Radulian au spus TOTUL la ProTV despre MARELE CUTREMUR din Vrancea: „Dacă folosim sirene se crează panica“

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, şi Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, au fost invitaţii lui Cristian Leonte în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de la ora 10.00 pe PRO TV şi online pe PROTV NEWS. Specialiştii de top ai României în fizica pământului au vorbit despre riscul unui cutremur, dar şi despre posibilitatea de a fi avertizaţi.

Va fi marele cutremur? Şi când?
Mircea Radulian: Putem răspunde parţial. Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generează astfel de cutremure, dar e imposibil de spus când. Având în vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate când. Magnitudinea şi adâncimea sunt şi ele o problemă.
Gheorghe Mărmureanu: Sunt optimist, fiindcă nu poate fi acum. Nimeni nu poate spune precis că va fi mâine, poimâine. Cine afirmă aşa ceva, nu are partea fundamentală a acestei ştiinţe. Noi facem de fapt fizica cutremurelor, deşi se cheamă Institutul de Fizica Pământului.

Daţi-ne un orizont de timp
Mircea Radulian: Privind simplu, statistic, cutremurele mari, cu magnitudini peste 7, sunt în medie 2 pe secol. Din datele pe care le avem noi, aceste cutremure nu apar regulat în timp, ci mai degrabă grupate. Dacă am un cutremur mare la un moment dat, în 20, 30, 40 de ani mai am încă 2-3 cutremure mari. S-a repetat acest scenariu în ultimele secole.

Pentru secolul XXI care este succesiunea, statistic vorbind?

Mircea Radulian: Modelele noastre nu sunt încă suficient de precise. Dacă acest scenariu se va repeta, suntem într-o perioadă ceva mai liniştită. Să nu ne gândim neapărat că trebuie să ne aşteptăm la cutremurul mare.

Deci cutremurul mare al secolului XXI nu a venit încă.
Gheorghe Mărmureanu: (…) Când e un cutremur de suprafaţă, distanţa dintre un cutremur foarte puternic şi cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adânci, distanţa în timp variază însă foarte mult – 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastră acum. Din ce ştim până acum, viitorul mare cutremur va fi adânc. Dacă era de suprafaţă, avea loc până acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani după cel din ’77. Asta e marea problemă. (…) Depinde şi de contextul mondial, sunt 14 blocuri tectonice în lume.

Ce înseamnă un cutremur mare, pentru Vrancea?

Mircea Radulian: Cutremurele majore sunt peste 7. Cel din 1986 a avut 7,1 pe scara pe care o folosim noi acum, dar nu a fost foarte periculos. E diferenţă între un cutremur de 7,1 şi unul de 7,3 şi 7,5. Şi e diferenţă şi în funcţie de adâncime.(…) dacă e mai sus, ca în 1977, atunci, datorită geometriei particulare a zonei Vrancea, care are o înclinare, nu se poate propaga spre Moldova, fiindca acolo e o zonă mai puţin rigidă. Ca urmare, se propagă către sud-vest, către Bucureşti. Asta înseamnă şi o emisie preferenţiala de energie, deci şi efecte mai mari în acea zonă. Dacă e mai puţin adânc sunt probleme mari în sud-estul ţării.

Care e sistemul de avertizare pe care România îl are la dispoziţie în momentul de faţă?

Gheorghe Mărmureanu: Sistemul a fost subiectul unui mare proiect european şi am construit acest sistem de-o parte şi de alta a Dunării. Infrastructura a costat 3,7 milioane de euro. Când Vrancea porneşte ştim în secunda 4 după ce se înregistrează ce magnitudine avem, e singurul sistem din lume care lucrează pe magnitudine, chiar şi japonezii lucrează pe altceva. E conectat la STS, toate autorităţile ISU din România şi Bulgaria primesc semnalul în secunda 4. Mulţi se întreabă de ce nu au un astfel de sistem in buzunar, de ce nu e public. Deocamdată autorităţile şi industria nucleară sunt conectate. Când în secunda 4 ştiu magnitudinea, trebuie transmis semnalul. Dar nu există în lume un sistem care să transmită instantaneu la milioane de celulare acest semnal. Dacă folosim sirene se crează panica. Vom vedea, în perspectivă, ce se poate face. Cei din Bucureşti ar putea fi avertizaţi cu 25-32 de secunde înainte, cei din Giurgiu – 36-37 de secunde, la Kozlodui au vreo 70 de secunde.

Credeţi că ar fi util ca un astfel de sistem să funcţioneze pentru toată lumea?

Mircea Radulian: Se discută şi nu e lămurit. Eu cred că aspectul tehnic se poate rezolva, dar mai e cel socio-psihologic: depinde foarte mult de comportamentul celui care primeşte această informaţie. De multe ori, în faţa unei asemenea informaţii, oamenii intră în panică.

A apărut această campanie de informare, oamenii află ce au de făcut în caz de cutremur. De pildă, să se adapostească sub grindă când simt prima undă. E o idee bună?
Gheorghe Mărmureanu: Depinde care grindă, să fie de rezistenţă. Mulţi au planşeu turnat în formă. Fiecare ar trebui să ştie care e locul cel mai sigur din locuinţa sa. Pe vremuri, casele aveau grinda aceea, boiandrugul, deasupra uşii. Acum nu o mai au.
Mircea Radulian: E bine să nu fii către exteriorul locuinţei, pentru că acolo au loc prăbuşiri mai dese, să fii mai spre mijloc şi într-un loc mai strâmt. Să nu fie spaţii mari, în caz că se produc prăbuşiri de tavan, fiindcă de obicei, dacă locul e strâmt eşti mai ferit. De multe ori accidentele apar nu fiindcă se prăbuşesc clădirile, ci mobilele
Gheorghe Marmureanu: Important e ca oamenii să nu iasă pe scări. În România există o singură scară proiectată anti-seismic, a costat vreo 4 milioane de lei pe timpul lui Ceauşescu – e cea de la Teatrul Naţional. În caz de cutremur, treptele se rotesc şi îţi prind piciorul. De pildă, Toma Caragiu s-a dus pe scări, dacă rămânea în apartament trăia – eu am văzut la el pe masă sticlele şi paharele, nu căzuseră.

În această campanie îi învaţă pe copii să se bage sub bancă în caz de cutremur.
Gheorghe Marmureanu: Dacă ai o bancă bună da, dar dacă nu, e periculos. Trebuie să te orientezi. Eu nu cred însă că e sigur să te ascunzi sub bănci, experimentele lui Doug Copp arată că nu e aşa.

Dacă veţi constata că Vrancea stă liniştită prea mult timp, veţi face publică această descoperire?
Mircea Radulian: Noi postam pe site activitatea seismică şi oamenii sunt mult mai atenţi. Dacă am avea de-a face cu o anomalie, nu înseamna că vine neapărat un cutremur. Nu poţi să panichezi oamenii.

Sursa:[StirileProTV]

Related posts

Huawei și HONOR – noi obiective pentru strategia de brand dual

marius

Cele mai bune vitamine si minerale pentru sportivi

razvan

5 greseli de eticheta pe care le poti face la restaurant fara sa iti dai seama !

stirile24