Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Noi dispute politice în pandemie – 10.07.2020

În timp ce ţara noastră înregistra, ieri, un nou vârf al persoanelor infectate, 614, liderii politici au continuat disputele în loc să se preocupe de crearea cadrului legislativ necesar combaterii răspândirii pandemiei de Covid-19.

După ce a muştruluit guvernările anterioare pentru dezastrul lăsat în sănătate şi economie înaintea pandemiei, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, ieri, un apel către clasa politică pentru a strânge rândurile şi a vota actele normative necesare unei acţiuni coerente şi unitare în această perioadă.

Klaus Iohannis a spus: “Am fost nevoiţi să gestionăm această pandemie cu legi slabe şi sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers şi legislaţia. În viaţa unui stat, există situaţii excepţionale care impun măsuri excepţionale, situaţii în care chiar paradigma acţiunii statale se schimbă. (…) Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepţionale, pe de o parte, trebuie regândit şi aliniat cu arhitectura constituţională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acţiune promptă şi eficientă a autorităţilor. Prin Constituţie, în situaţii de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. În realizarea acestei obligaţii, soluţiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile şi libertăţile concomitent garantate şi protejate de stat, trebuie să asigure şi depăşirea crizei. De aceea, în spiritul Constituţiei, fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice şi al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă ţară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute”.

Preşedintele a menţionat că românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raţionale, solide, de disponibilitate de a asculta experţii din domeniu şi de a găsi soluţiile cele mai bune pentru societate.

“Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege şi nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenţei lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autorităţile să acţioneze pentru protejarea sănătăţii oamenilor”.

Deschiderea preşedintelui Klaus Iohannis spre dialog cu opoziţia este tardivă, iar singurul apel la responsabilitate trebuie făcut către Guvernul Orban “‘să nu mai fure”, a afirmat, imediat, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

“Este ruşinos ca, după ce am reparat de fiecare dată prostiile ş aberaţiile făcute de Guvernul său, după lipsa totală de transparenţă şi dialog a aceluiaşi Guvern, să vii acum şi să soliciţi colaborare loială. (…) Apreciem deschiderea de acum a preşedintelui pentru dialog, dar, domnule preşedinte, este prea puţin şi prea târziu”, a arătat Lucian Romaşcanu, într-o declaraţie de presă.

În opinia acestuia, în declaraţia susţinută ieri, preşedintele “şi-a adus sieşi omagii pentru modul în care a derulat şi a gestionat România în timpul pandemiei”.

“Preşedintele aducea laude Guvernului Orban pentru aceleaşi lucruri şi, în acelaşi timp, acuza greaua moştenire preluată de la PSD în noiembrie anul trecut. Situaţia este însă următoarea: 614 cazuri noi astăzi, 555 de cazuri noi ieri – acesta este rezultatul gestionării eficiente a crizei sanitare de către Guvernul de specialişti impus de preşedintele Iohannis. Numărul de teste la milion făcute până în acest moment de România este de 42.000. Prin comparaţie, Lituania a făcut 166.000 la un milion de locuitori. Avem cele mai multe decese din Europa Centrală şi de Est. (…) Din perspectiva economică spunem doar o cifră: avem peste un milion de şomeri sau cu contractele de muncă suspendate”, a adăugat Romaşcanu.

Potrivit senatorului PSD, “indiferent cât de mult încearcă preşedintele să dea vina pe greaua moştenire, nu se poate spăla pe mâini de rezultatele Guvernului, de jaful făcut în timp ce românii stăteau în case, de distrugerea premeditată a economiei, de suferinţele provocate românilor lăsaţi în afara spitalelor”.

Incompetenţa are culoare politică, fiind “marcă înregistrată a celor două partide care fac jocurile în Parlament şi în Guvern” şi care, în actuala criză internaţională, “se joacă de-a politica, spre ruşinea lor şi drama cetăţenilor”, susţine Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European.

“Sunt perfect de acord cu preşedintele Iohannis că virusul nu are culoare politică. Dar haideţi să spunem adevărul: incompetenţa are culoare politică şi este marcă înregistrată a celor două partide care fac jocurile în Parlament şi în Guvern în clipa de faţă. Ştiam că vine valul doi, ştiam că avem probleme de testare, ştiam că lucrurile pot scăpa de sub control. Iată că astăzi avem şi cifre pentru a confirma temerile noastre. Vinovaţii sunt cei care de 30 de ani alternează la putere şi nu au pregătit aparatul administrativ şi societatea pentru momentele de criză”, a scris Dacian Cioloş, ieri, pe pagina oficială de Facebook.

Liderul PLUS îndeamnă la asumarea responsabilităţilor, “fără nicio ezitare”, apreciind că, în caz contrar, România va fi la fel şi peste 30 de ani.

“În ritmul acesta, cu voturi suficiente pentru a guverna încă 30 de ani, România va fi la fel. Nu se va schimba nimic în bine. Responsabilităţile trebuie asumate fără nicio ezitare. Într-o situaţie de criză internaţională, în care o planetă întreagă îşi numără morţii şi încearcă să găsească soluţii medicale, Parlamentul şi Guvernul României se joacă de-a politica, spre ruşinea lor şi drama cetăţenilor”, a adăugat Dacian Cioloş.

Declaraţiile liderilor politici au fost făcute în condiţiile în care ne aflăm pe o pantă ascendentă în privinţa numărului zilnic de persoane infectate cu noul coronavirus şi Parlamentul a tărăgănat adoptarea proiectului legislativ privind carantinarea şi izolarea în caz de epidemie.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Theodor Paleologu: Dăncilă trebuie să îşi delege atribuţiile de premier, este inadmisibil să meargă cu miniștrii în campanie – Stiri pe surse

stirile24

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE Preţul maxim al energiei electrice – 185,6 lei/MWh – 12.05.2020

stirile24

LUDOVIC ORBAN: Două miliarde de lei pentru plăţile aferente contractului pentru rachetele Patriot – 14.11.2019

stirile24