Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea Adinei Vălean pentru postul de comisar european – 06.11.2019

Preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL Adina Vălean pentru postul de comisar european din partea României, Conform CE, atât Sigfried Mureşan, cât şi Adina Vălean s-au descurcat bibe la interviuri, Preledintele ales al CE optând pentru Vălean, prezentată drept un europarlamentar experimentat.

“România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidaţi pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu preşedintele-ales şi s-au descurcat bine. Preşedintele- ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele comisiei ENVI şi este în prezent preşedintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al ,,Mecanismului pentru Interconectarea Europei”, prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor şi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, au transmis reprezentanţii echipei de tranziţie a preşedintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen.

Vălean urmează sp fia audiată atât în Parlamentul de la Bucureşti, dar va fi supusă procedurilor din PE pentru desemnarea comisarior.

Adina Vălean este a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen.

României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare.Cea de a treia nominalizare a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea prin moţiune de cenzură, Victor Negrescu. În cazul acestuia, CE a transmis că orice nominalizare trebuie să aibă şi acordul preşedintelui Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

“După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, împreună, să trimitem către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean”, a spus Orban.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Protestele din Hong Kong continuă – 28.12.2019

stirile24

Bursele europene au închis în scădere – 25.02.2020

stirile24

Dan Barna a fost ales preşedinte al USR pentru un nou mandat – 06.09.2019

stirile24