Cele mai noi stiri online
Sport

Scandal rasism. Uefa a luat o decizie în cazul arbitrului român Sebastian Colțescu

Comisia de Disciplină a UEFA a luat, joi, o decizie finală, în cazul scandalului de rasism provocat de arbitrii români Sebastian Colțescu și Octavian Șovre la partida dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir din grupele Ligii Campionilor, informează presa sportivă autohtonă.

UEFA a stabilit că folosirea cuvântului “negru” de către arbitrii români la adresa antrenorului secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism, informează ProSport.

“Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română şi <ăla negru>, care în engleză sunt traduse , pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo. Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul din română şi termenul peiorativ englezesc , nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit prosport.ro.

Partida PSG-Istanbul BB, din etapa a șasea a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de brigada din România cu Ovidiu Hațegan la centru, a fost întreruptă în minutul 16. Oaspeții au părăsit terenul după ce rezerva Sebastian Colţescu a folosit cuvântul “negru” la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Demba Ba l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: “Nu spui niciodată , spui . Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele ?”

Sursa foto: sport

Sursa stire mondonews.ro

Related posts

Nicolae Stanciu a donat bani pentru Dinamo

stirile24

Ce salarii au cei șapte internaționali români din Serie A

stirile24

Gigi Becali a anunțat ce se va întâmpla cu FCSB după ce DNA i-a pus sechestru pe avere

stirile24