Cele mai noi stiri online
Revista Presei

Senatori americani, suspectaţi de insider trading legat de pandemia de coronavirus – 25.03.2020

Presa americană scrie că aceştia au vândut acţiuni înainte să se prăbuşească bursele, având informaţii confidenţiale privind severitatea coronavirus, care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului  

Mai mulţi senatori din SUA sunt sus­pectaţi că s-au folosit de informaţii cu caracter confidenţial legate de pandemia de coronavirus, vânzând acţiuni în luna februarie, înainte să se prăbuşească bursele, în condiţiile în care nu au avertizat publicul despre pericolul pe care îl prezintă virusul, scrie The Guardian.

Conform ProPublica, Richard Burr, senator republican de Carolina de Nord, care primea zilnic informaţii des­pre coronavirus, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Informaţii din Senatul SUA, “a vândut un procent semnificativ din acţiunile sale, renunţând la deţineri cuprinse între 628.000 şi 1,72 milioane de dolari cu o săptămână înainte de prăbuşirea bursei americane”.

Şi, în vreme ce în public insista că guvernul este capabil să gestioneze epidemia, în interiorul Senatului avertiza că virusul este “mult mai agresiv în transmitere decât orice am văzut în istoria recentă”, potrivit surselor menţionate.

Totodată, conform Daily Beast, Kelly Loeffler, senator republican de Georgia, a vândut, înainte de căderea pieţelor, un volum substanţial de acţi­uni ale societăţii de telemuncă Citrix Systems Inc.

Confom presei, şi alţi senatori au înstrăinat titluri în aceeaşi perioadă, dar dovezile tranzacţiilor acestora în baza informaţiilor privilegiate sunt mai puţin clare decât în celelalte cazuri.

Burr, Loeffler şi alţi senatori din SUA au negat orice infracţiune, fără să ofere, însă, explicaţii convingătoare pentru vânzările în cauză.

Dacă cei amintiţi au realizat tranzacţii în baza informaţiilor privilegiate, ceea ce au făcut a fost, probabil, ilegal – conform Legii acţiunilor (Stock Act), împotriva căreia a votat Burr, scrie The Guardian, amintind că acest act normativ interzice ca parlamentarii să realizeze tranzacţii în baza informaţiior care nu sunt publice, deşi definiţia a ceea ce nu este public nu este întotdeauna clară. Burr spune că, în cazul tranzacţiilor sale, s-a bazat exclusiv pe informaţii publice.

Dar chiar dacă acest lucru este adevărat, faptul că Burr a avut motive să suspecteze că dezastrul va fi mai rău decât a lăsat public să se înţeleagă, reprezintă o trădare profundă a celor care l-au ales, conform sursei citate, care precizează că senatorul ar trebui să-şi piardă în întregime încrederea pe care o are în rândul publicului său, deoarece este clar că a ales să câştige bani într-un moment în care ar fi trebuit să le spună americanilor adevărul.

Presa din SUA scrie că, indiferent dacă Burr va fi supus sau nu acuzării, el ar trebui să demisioneze din Congres.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

Wall Street a deschis în creştere – 26.03.2020

stirile24

BVB Creşteri pe linie pentru indicii Bursei – 10.01.2020

stirile24

De-longhi achiziţionează o nouă fabrică în România – 07.02.2020

stirile24