Cele mai noi stiri online
Revista Presei

SUA: Trump amână creşterea tarifelor vamale pentru produsele chinezeşti – 12.09.2019

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că amână până pe 15 octombrie creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China în valoare de 250 miliarde de dolari “ca semn de bunăvoinţă”, în contextul în care negociatorii americani şi chinezi reiau discuţiile la începutul lunii octombrie, transmite AFP.

“La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He şi în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)”, a postat pe Twitter Donald Trump.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA.

Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari, potrivit AFP.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au fost sortite eşecului.

La începutul lunii mai, cele două părţi au fost pe punctul de a semna un acord comercial, dar discuţiile au fost întrerupte brusc după ce administraţia Trump a acuzat Beijingul că nu şi-a respectat toate angajamentele.

Washingtonul solicită autorităţilor chineze să înceteze practicile comerciale pe care le consideră “neloiale”, în special transferul forţat de tehnologie, subvenţiile masive acordate întreprinderilor sau furtul de proprietate intelectuală.

Preşedintele american a insistat că va semna un acord doar dacă va fi unul bun, adică doar dacă acesta va conţine “schimbările structurale” aşteptate.

După eşecul negocierilor din primăvară, tensiunile comerciale s-au dublat ca intensitate, iar războiul tarifar a fost continuat.

Astfel, Washingtonul a impus pe 1 septembrie tarife vamale crescute unor bunuri în valoare de o sută de miliarde ce vor fi urmate de noi creşteri, prevăzute pentru luna octombrie, transmite aceiaşi sursă.

Până la sfârşitul anului, Donald Trump intenţionează să taxeze suplimentar aproape toate importurile provenind din China.

Sursa stire bursa.ro

Related posts

LUDOVIC ORBAN: “Vom încerca să facem corecţii la Ordonanţa 114” – 27.11.2019

stirile24

Richemont preia marca de bijuterii Buccellati – 30.09.2019

stirile24

Punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate în ultimele 24 de ore de 225.000 de persoane – 21.12.2019

stirile24