Cele mai noi stiri online
Recomandari

Termoizolația casei – vată minerală bazaltică sau vată minerală de sticlă?

Vata minerală și vata de sticlă sunt două dintre cele mai utilizate materiale pentru realizarea termoizolațiilor. Știm despre acestea că oferă protecție termică, fonică și că au proprietăți ignifuge, calități pentru care sunt folosite frecvent în crearea unui confort sporit atât în cazul construcțiilor rezidențiale cât și industriale. Care sunt, însă, diferențele dintre vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă, din punct de vedere al performanțelor și al indicațiilor de utilizare? Vom realiza în continuare o comparație a acestor două materiale ideale pentru termoizolații

Vata bazaltică 

Vata bazaltică este recomandarea multor specialiști pentru realizarea termosistemelor exterioare. De ce? Desigur, datorită proprietăților pe care acest material le are.Vata bazalitcă are un punct de topire mai ridicat decât vata de sticlă. Printre alte avantaje importante pe care le are vata bazaltică, în comparație cu alte materiale folosite pentru termoizolații se numără:

  • Densitatea mare. Vata bazaltică este mai densă decât vata de sticlă, deoarece din compoziția sa fac parte și componente extrase din roci. 
  • Calități antifonice foarte bune. Vata bazaltică oferă protecție împotriva zgomotelor exterioare, contribuind la menținerea confortului în interiorul locuinței. 
  • Montaj ușor. Vata bazaltică este tăiată in plăci si generează mai puțin praf la montaj, ceea ce o face o alegere mai bună pentru echipele de montaj. Manipularea vatei de sticlă poate crea mâncărimi și iritații la nivelul pielii. Din acest motiv, aplicarea acesteia necesită echipament special, pentru a proteja țesutul cutanat de contactul direct cu fibrele de sticlă din care este alcătuită. 

Vata bazaltică prezintă și anumite proprietăți care ar putea fi încadrate la dezavantaje. De exemplu, având în vedere că este un produs mai rigid, în comparație cu vata de sticlă, este mai potrivit pentru aplicațiile în care este necesară o rezistență mecanică mai ridicată. De asemenea, prețul vatei bazaltice este mai ridicat decât al vatei de sticlă.

Vata de sticlă 

Vata minerală de sticlă este cea de-a doua soluție termică izolatoare ale căror plusuri nu ar trebui omise. Așadar, ea este folosită adesea în lucrările de termoizolații și datorită următoarelor avantaje pe care le oferă:

  • Flexibilitate. Acesta este, poate, cel mai mare avantaj al vatei de sticlă. Spre deosebire de vata bazaltică, cea de sticlă este mult mai elastică, ceea ce face ca aceasta să fie opțiunea ideală pentru spațiile greu accesibile sau care au o formă neregulată (ex: țevi, suprafețe ondulate etc). Această caracteristică o face, de asemenea și foarte ușor de manevrat, având în vedere că poate fi tăiată fără dificultate. 
  • Transportare facilă. Datorită faptului că vata minerală de sticlă prezintă în structura sa spații aerate, ea este mai ușor de comprimat și, prin urmare mai ușor de transportat. 
  • Prețul. Vata de sticlă este mai ieftină decat vata bazaltică, ceea ce contribuie la echilibrarea bugetului pentru renovarea locuinței.

În concluzie, putem afirma că soluțiile termoizalante trebuie alese în funcție de direcția către care vrei să îți concentrezi eforturile de crearea a unui confort în casa ta. De asemenea, e important să ții cont și de recomandările specialiștilor care se ocupă de executarea lucrărilor de termoizolare a construcției. 

Related posts

Mobilier potrivit pentru un living-room elegant

marius

Avantajele cumparaturilor online

marius

Balustrade moderne din inox

stirile24