Cele mai noi stiri online
Actualitate

Top 8 cele mai cunoscute plante medicinale românești și beneficiile lor

Top 8 cele mai cunoscute plante medicinale românești și beneficiile lor

Plantele medicinale fac parte din cultura noastră, făcându-ne poate unii dintre cei mai mare iubitori de plante medicinale. Le folosim sub diferite forme: în ceaiuri, în creme sau facem diferite uleiuri și tincturi; toate acestea pentru ne bucura de beneficiile lor asupra sănătății noastre.

Cu siguranță fiecare dintre noi avem plante medicinale prin casă, sub o formă sau alta. Probabil crema de gălbenele și ceaiul de mușețel sau mentă nu lipsesc din cămara nimănui.

Iată care sunt cele mai cunoscute opt plante medicinale românești!

1. Mușețelul

După cum spuneam, mușețelul este probabil nelipsit din locuințele românilor.

Mușețelul calmează iritațiile, ajută digestia și este folosit și în numeroase produse cosmetice datorită proprietăților lui calmante și antiseptice. Totodată mușetelul are efect antiseptic, putând fi folosit cu succes în tratarea conjuctivitei.

2. Măceșul

Măceșele sunt probabil atât de cunoscute deoarece cresc peste tot. Câmpie sau munte, pădure sau marginea drumului, poți găsi măceșe oriunde, fără probleme.

Măceșele ajută la întărirea sistemului imunitar, întrucât au un conținut ridicat de vitamina C. Pe lângă asta, măceșele ajută vindecare anumitor disfuncții renale și ale vezicii urinare, dar ajută și la reglarea tensiunii arteriale.

3. Gălbenelele

Probabil nelipsită din dulăpiorul cu medicamente al bunicilor, cu toții am beneficiat de „minunile” cremei de gălbenele.

Gălbenelele au proprietăți cicatrizante, antiseptice și anti-inflamatorii.

Deși cea mai cunoscută formă de utilizare a acestei plante este crema, aceasta există și sub formă de tinctură, pudră sau ceai.

4. Coada șoricelului

Putem numi coada șoricelului, planta destinată doamnelor. Consumată sub formă de ceai, cu regularitate, coada șoricelului ajuta la reglarea hormonală, reglând astfel ciclul menstrual și diferite afecțiuni ale uterului, ovarelor și sânilor.

5. Sunătoarea

Sunătoare are efect calmant.

Este recunoscută pentru aceste proprietăți întrucât s-a dovedit că aduce beneficii stărilor psihice pentru depresia sau anxietatea. Totodată sunătoarea te poate ajuta să ai un somn mai liniștit.

6. Urzica

Urzica este probabil una dintre cele mai versatile plante din listă. O folosim atât ca preparat culinar, ca cea dar și în produsele cosmetice.

Puternicele substanțe antiinflamatorii ale plantei de urzică oferă acea senzație neplăcută de mâncărime când planta este atinsă. Însă deși senzația este neplăcută, este benefic pentru sănătatea noastră.

Urzica este foarte bună pentru diferite afecțiuni ale scalpului și ajută la regenerarea firelor de păr.

7. Cicoarea

Cicoare înflorește aproape tot anul, ceea ce o face foarte accesibilă.

Proprietățile benefice ale aceste plante se fac simțite asupra persoanelor care trec prin perioade de recuperare în urma unei intervenții medicale.

Cicoare este un remediu foarte bun și împotriva oboselii excesive.

8. Rostopasca

Rostopasca este o plantă medicinală care trebuie consumată cu mare atenție. Aceasta poate deveni toxică, dacă nu este consumată cu moderație.

Sucul de rostopască are puternice beneficii anti bacteriene și antifungice. Poți obține seva plantei rupându-i tulpina sau frunzele.

Cu toții am folosit o parte din acesta plante medicinale și ne-am bucurat de remediile lor naturale.

Care sunt plantele medicinale românești nelipsite din cămara ta?

Related posts

Ceasul ideal in functie de personalitate

marius

Intrebari si raspunsuri referitoare la instalatiile GPL auto

stirile24

Rolul şi importanța managementului resurselor umane

marius