Cele mai noi stiri online
Viata sanatoasa

Totul despre Vitamina B9

vitamina-b9

Cunoscuta si sub numele de acid folic, vitamina B9 este esentiala atunci cand vorbim despre dezvoltarea, precum si o buna functionare a organismului. Acidul folic este necesar pentru regenerarea celulelor, acesta fiind vital in cazul sarcinilor, dar si necesar tuturor adultilor.

Principalele beneficii ale vitaminei B9

Din punctul de vedere al beneficiilor, acidul folic are un rol foarte important in dezvoltarea sistemului osos, dar si a celui nervos al fatului. El este important si pentru faptul ca imbunatateste fertilitatea atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor.

Vitamina B9 reduce si riscul de infarct miocardic, datorita actiunii sale de reducere a nivelului de homocisteina. Acest aminoacid este cel care duce de obicei la aparitia bolilor cardiovasculare, dar si a osteoporozei, precum si a aterosclerozei.

Un alt lucru pentru care este important sa va bucurati de aceasta vitamina este faptul ca ea e responsabila pentru o mai buna cicatrizare a ranilor. Aceasta vitamina are un rol important si in intarirea firului de par, precum si in intarirea unghiilor. In procesul de crestere rapida, vitamina B9 este din nou, foarte importanta.

Deficitul si excesul acestei vitamine

Deficitul de acid folic se manifesta in primul rand prin scaderi in greutate, dar si prin tulburari digestive. In acelasi timp, un astfel de deficit se mai poate manifesta prin palpitatii, precum si prin dureri de cap sau prin gingivita. Schimbarile bruste de dispozitie, eczemele, oboseala si paloarea pot fi alte simptome ale lipsei de vitamina B9.

Daca este sa vorbim despre excesul acestei vitamnine, pe termen lung, acest lucru poate duce la o reducere a capacitatii organismului de a absorbi unele minerale. Un alt efect al excesului de vitamina B9 este ca aceasta poate produce diverse afectiuni ale colonului.

Doza zilnica recomandata si surse de acid folic

Doza zilnica difera in functie de varsta, dar si de starea fiziologica. Dozele recomandate pentru adulti sunt de 0.3-0.4 mg. In perioada de sarcina si in cea de alaptare se pot administra chiar si doze de 0.5-0.6 mg de acid folic.

Doza ta zilnica de sanatate este motivata de www.uncorpsanatos.ro. Citeste sute de articole despre sanatate, nutritie si un corp sanatos!

Cele mai bune surse naturale de acid folic spre care va puteti orienta sunt legumele cu frunze verzi, fasolele, dar si mazarea. Inafara de aceste surse, mai puteti avea in vedere sa consumati si drojdie de bere, galbenus de ou, branzeturi fermentate si lactate, seminte, cereale, dar si carne de pasare, precum si organe. Fructele in coaja lemnoasa sunt o alta sursa excelenta de vitamina B9.

Related posts

Cel mai nou glucometru disponibil pe Online Farmacia

ovidiu

Urifar – adjuvantul eficient in tratarea infectiei urinare

ovidiu

Vrei un medic stomatolog bun? Iată de ce trebuie sa ții cont

razvan