Cele mai noi stiri online
Afaceri Auto

Transportul frigorific. Cum este realizat și care sunt restrictiile sale?

Societatea moderna ne pune la dispozitie o multime de alimente, medicamente, flori sau alte produse perisabile, care de cele mai multe ori sunt produse in cealalta parte a lumii. Pentru a putea fi aduse intr-o forma cat mai proaspata in magazinele noastre, acestea trebuie sa fie transportate in conditii speciale.

Din dorinta de a se asigura aceste conditii speciale, s-a dezvoltat foarte mult categoria de transport frigorific.

  1. Ce este transportul frigorific?

Este transportul cu masini care pot asigura o temperatura scazuta pe toata perioada transportului. Practic, masinile care asigura transport frigorific trebuie sa aiba mereu o temperatura constanta de -15/ -20 de grade Celsius in cazul produselor congelate sau de pana in 4 grade Celsius in cazul in care se transporta diverse produse care au nevoie doar de racire.

In functie de temperatura ce transportare necesara, transportul frigorific se imparte in doua categorii importante:

In mod uzual, acest transport se efectueaza cu camioane frigorifice ce au capacitate intre 1.5 si 22 de tone, iar intregul proces este foarte bine reglementat.

Cand este necesar transportul frigorific?

In principiu, camioanele care transporta produse perisabile circula de-a lungul intregului an. Cea mai mare provocare insa, este pe timp de vara, atunci cand riscurile de degradare a alimentelor sunt mult mai mari.

Tocmai de aceea, este esentiala o planificare foarte atenta a transportului, in asa fel incat marfurile sa ajunga in siguranta la destinatie si de asemenea, intregul proces de transport sa fie cat mai ieftin.

  1. Elemente care conteaza foarte mult in procesul de transport frigorific

Sunt extrem de multe lucruri care pot transforma un astfel de transport intr-unul eficient:

1. Tipul camionului. IN functie de incarcatura, poate fi ales tipul camionului care o va transporta. Exista camioane prevazute cu instalatie frigorifica performanta, ideala pentru transportul de carne, inghetata, fructe de mare sau medicamente si camioane cu instalatie ideala pentru fructe si legume. Conteaza foarte mult si dimensiunile camionului. Acestea pot contribui foarte mult la costul total al transportului.

2. Modul de impachetare al alimentelor. Nu doar tipul camionului conteaza si faptul ca poate asigura o temperatura optima, ci si modul de impachetare. Marfa perisabila trebuie sa fie impachetata intr-un anumit mod, in asa fel incat sa fie cat mai bine protejata si sa ocupe cat mai putin spatiu. Exista mai multe tipuri de impachetare: in cutii, pe paleti, in pungi, etc. Exista si o serie de reguli care pot duce la economii substantiale. Spre exemplu, daca produsele sunt ambalate foarte strans, acestea pot i transportate pe distante mai mari, cu o energie mai mica decat daca ar fi transportate in cutii.

3. Modul de aranjare a pachetelor. Este un alt detaliu important. Aranjarea pachetelor in camion poate sa aiba un impact asupra temperaturii si eficientei.

  1. Care sunt alimentele care sunt transportate cu ajutorul transportului frigorific ?

Asa cum am amintit, transportul frigorific este destinat produselor perisabile. In aceasta categorie intra carnea, pestele, produsele lactate, ouale, legumele, fructele, cerealele, uleiurile, zaharul, bauturile nealcoolice, etc.

  1. Ce alte reguli trebuie sa fie respectate pentru un transport frigorific eficient?

Este evident faptul ca masina care transporta trebuie sa fie cat se poate de performanta si sa asigure un consum redus de energie pentru refrigerare.

Exista si alte reguli, insa:

1. Igienizarea. Atat masina, cat si ambalajele trebuie sa fie foarte bine igienizate. Dupa igineizare, acestea trebuei sa fie autorizate sanitar-veterinar. Aceasta autorizatie este extrem de importanta in cazul transporturilor de medicamente sau de alimente cu potential periculos, in cazul in care se strica.

2. Depozitarea inainte si dupa transport. De asemenea, conteaza cum sunt depozitate alimentele inainte si dupa transport. Un transport eficient, cu o depozitare ineficienta, duce la aparitia problemelor.

3. Manipularea. Nu in ultimul rand, conteaza modul in care se face manipularea marfurilor. Acestea trebuie sa fie ferite, pe cat posibil, de soare si sa fie supuse unor conditii speciale de manipulare, din partea unui personal autorizat.

Este esential ca transportul produselor alimentare si a altor produse perisabile sa se faca prin intermediul unor firme cu experienta, care sunt dotate cu masini eficiente. In felul acesta, rezultatele vor fi cele mai bune iar costurile de transport vor fi cat se poate de mici.

Related posts

Doua masini electrice prezente la standul Kaufland E-Rally Team de la Campionatul National de Viteza in Coasta Dunlop 2018, Trofeul Sinaia

marius

Vrei o masina? IFN-urile ar putea fi o solutie

razvan

1200 BHP BMW E30 Turbo

stirile24