Cele mai noi stiri online
Viata sanatoasa

Tulburarile psihice la copii. Care sunt principalele semne?

Copiii pot dezvolta aceleasi probleme de sanatate mintala ca si adultii, dar simptomele lor pot fi diferite, de aceea tind sa fie deseori dificil de identificat de catre parinti. Drept urmare, multi copii care ar putea beneficia de tratament nu primesc ajutorul de care au nevoie.

In randurile ce urmeaza vei gasi cele mai importante informatii legate de semnele care indica o eventuala tulburare psihica la copii si cum se poate actiona pentru a oferi ajutor.

Ce este o tulburare psihica?

Sanatatea mintala reprezinta starea in care gandesti, iti stapanesti sentimentele si te comporti. O boala psihica sau o tulburare de sanatate mintala este definita ca o tulburare ce afecteaza modul in care simti, gandesti si te comporti, provocand stres si perturband capacitatea de a functiona normal.

Tulburarile de sanatate mintala la copii sunt, in general, definite ca fiind intarzieri sau perturbari in dezvoltarea gandirii adecvate varstei, comportamentelor, abilitatilor socale sau reglarii emotiilor. Aceste probleme pot afecta si perturba atat modul in care copiii functioneaza la scoala, cat si modul in care se comporta acasa sau in alte situatii sociale.

Din pacate, exista fel si fel de bariere in tratarea tulburarilor de sanatate mintala in copilarie.

Poate fi dificil sa intelegem tulburarile de sanatate mintala la copii, deoarece dezvoltarea normala a copiilor este un proces care implica schimbari. In plus, simptomele unei afectiuni psihice pot diferi in functie de varsta unui copil si este posibil ca micutii sa nu poata explica modul in care se simt sau de ce se comporta in acel mod.

Ingrijorarile legate de stigmatul social cu bolile mintale, utilizarea medicamentelor si costurile sau provocarile logistice ale tratamentului ar putea impiedica parintii sa apeleze la un specialist in psihiatrie pediatrica pentru ca micutul lor sa primeasca ajutorul de care are atata nevoie.

Tulburarile de sanatate mintala la copii – sau tulburarile de dezvoltare care sunt abordate de catre profesionistii din domeniul sanatatii mintale – pot include urmatoarele:

– Tulburarile de anxietate. Tulburarile de anxietate la copii sunt temeri sau griji persistente care le perturba capacitatea de a participa la joaca, scoala sau in situatiile sociale tipice pentru varsta lor. Diagnosticele includ anxietatea sociala, anxietatea generalizata si tulburarile obsesiv-compulsive.

– Tulburarea de dificit de atentie – hiperactivitate (ADHD). In comparatie cu majoritatea copiilor de aceeasi varsta, copiii cu ADHD au dificultati in a se concentra, prezinta comportamente impulsive, sunt hiperactivi sau au o oarecare combinatie a acestor probleme.

– Tulburarile din spectrul autismului. O tulburare din spectrul autismului reprezinta o afectiune neurologica ce apare in primii ani de copilarie – de obicei inainte de varsta de 3 ani. Desi severitatea afectiunii variaza de la individ la individ, majoritatea prezinta dificultati in a comunica si a interactiona cu ceilalti.

– Tulburarile de alimentatie. Tulburarile de alimentatie sunt definite ca fiind o preocupare pentru un tip de corp ideal, cu o gandire dezordonata, focusata pe pierderea in greutate. Tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa, bulimia nervoasa sau tulburarea de alimentatie compulsiva, pot duce la disfunctii emotionale si sociale si la complicatii fizice ce pot pune viata in pericol.

– Depresia si alte tulburari de dispozitie. Depresia se refera la un sentiment persistent de tristete si la pierderea interesului, perturband capacitatea copilului de a functiona la scoala si de a interactiona cu ceilalti. Tulburarea bipolara, o alta tulburare de dispozitie destul de des intalnita, are ca rezultat schimbari extreme ale starii de spirit sau comportamente ce pot fi riscante sau nesigure.

– Tulburarea de stres posttraumatic. Se refera la o suferinta emotionala prelungita, anxietate, amintiri dureroase, cosmaruri si comportamente perturbatoare ca raspuns la violenta, abuz, vatamare sau alte evenimente traumatice.

– Schizofrenia. Schizofrenia este o tulburare psihica in care o persoana pierde legatura cu realitatea. Cel mai adesea apare in adolescenta tarzie si are ca rezultat halucinatiile, gandirea si comportamentul dezordonat.

Semne care indica faptul ca un copil are o tulburare psihica:

– tristete persistenta pret de doua sau mai multe saptamani;

– evitarea interactiunilor sociale;

– auto-ranirea;

– vorbire frecventa despre moarte sau sinucidere;

– iritabilitate extrema;

– comportament incontrolabil;

– schimbari drastice ale starii de spirit;

– modificari ale obiceiurilor alimentare;

– pierdere in greutate neobisnuita;

– dificultati de somn;

– dureri frecvente de cap sau de stomac;

– modificari ale performantei academice;

– lipsire nejustificata de la scoala in mod repetat.

Related posts

Când relaxarea nu are nevoie de ocazii speciale

ovidiu

Cum alegem sapunul de maini perfect

marius

Totul despre Vitamina B9

ovidiu